Ljeto omladinskog aktivizma u Donjem Vakufu

0
138

Donji Vakuf, poput većine gradova u Bosni i Hercegovini, nema dovoljno prostora i mogućnosti da mladi pokažu svoj talenat i kvalitete kroz redovne aktivnosti u zajednici.
Asocijacija za aktivno društvo AZAD Donji Vakuf je učinila sve da ljeto 2021.godine ne bude poput ostalih. Uz podršku USAID, kroz program BHRI,  realizuje tromjesečni projekat namjenjen za sve mlade Donjeg Vakufa.
Ovim projektom su obuhvaćene sljedeće aktivnosti: besplatan kurs Engleskog jezika, filmske radionice, škola plesa, praktično novinarstvo, studijske posjete bh. gradovima, zabavne i druge aktivnosti.
S obzirom da se nalazimo otprilike na pola projekta, imali smo priliku razgovarati sa koordinatorom projekta o dosadašnjim aktivnostima, Ismailom Elkaz:
„Donji Vakuf ima sjajne mlade ljude,koji mnogo vrijede i mogu biti pokretačka snaga ovoga grada. Sama činjenica da mi u svojoj grupi mladih imamo više od 100 mladih na realizaciji ovog projekta pokazuje da naš grad ima dobru perspektivu.
Na kursu besplatnog Engleskog učestvuje više od 50 mladih,koji već jako dobro vladaju ovom materijom. Profesorica radi Engleski kroz praksu koristeći najnoviju svjetsku literaturu sa Univerziteta Cambrige.
Edukator na filmskim radionicama je mladić od 16 godina, koji sjajno vlada ovom materijom. Osvajao je mnoge nagrade na natjecanjima iz kratkih filmova i odlična je motivacija mladina,koji shvataju da godine nisu prepreka uspjehu. Da ne trebaju čekati svoj red, vać da svoj put uspjeha sami grade.
Školu plesa, praktično novinarstvo učimo od iskusnih profesora i edukatora. Mladi prosto upijaju znanje od njih, jer spoj mladosti i iskustva ovdje daju idealnu kombinaciju za uspjeh.
Jednostavno ovo ljeto je posebno,jer nakon popuštanja pritiska virusa COVID-19 , mi želimo da svoje vrijeme koristimo super kvalitetno.
U 30 dana u mjesecu, mi u svom kalendaru imamo više od 30 aktivnosti. Malo učimo, malo se zabavljamo, obilazimo našu domovinu, a najvažnije stvaramo pozitivnu energiju u našem gradu.“ – ističe Elkaz.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).