Turska je dugo bila slavljena po svojim upečatljivim pejzažima, bogatoj kuhinji i svojim drevnim gradovima koji rasvjetljavaju historiju. U Turskoj se sada posjetiteljima nudi iskustvo nove generacije za ljetne mjesece – razna mjesta za kampovanje i glamping usred netaknute prirode!

Kampiranje i glamping posebno su privlačni putnicima koji žele pobjeći od gužve u konekciju s prirodom, a ponašaju se sa sviješću o odgovornom putovanju. U Turskoj postoji veliki izbor kampova i glamping mjesta koji osiguravaju da i odrasli i djeca mogu uživati u ovim odmorima. Na primjer, kampovi prilagođeni porodici imaju sadržaje kao što su igrališta za djecu. Neki kampovi i glamping lokacije su na lokacijama sa pješčanim plažama i plitkim morem – privlačno za sve starosne grupe! Osim toga, mnoga područja za kampiranje u Turskoj imaju vodu, struju i namjenske prostore za kuhanje, saopćeno je iz Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Šest najpoznatijih ruta za kampovanje i glamping u Turskoj su opisane u nastavku: ova prekrasna područja idealna su za ljetne mjesece, u blizini drevnih gradova i lokalnih restorana – i usred prirode u kojoj se bujno zelenilo proteže u blistavo plavetnilo…!

Zaljev Kabak – Fethiye, Mugla

Zaljev Kabak, u srcu Mediterana, odličan je izbor za kampere koji žele iskusiti trio more-pijesak-sunce u svom šatoru ili glamping prostoru. Ovaj spokojni zaljev u četvrti Fethiye u Mugli je zaista spektakularno mjesto gdje se zelena priroda prostire u bistre tirkizne vode. U svojoj prostranoj prirodi, zaljev Kabak nudi pješačke staze, u stvari, to je jedna od stanica duž Likijskog puta, turske duge pješačke rute. Trekking rute vode posjetitelje do najvažnijih centara Likijskog kraljevstva, a zatim do uvale Kabak, gdje mogu postaviti šator i rashladiti se u azurnoj vodi. U večernjim satima, kamperi koji budu imali sreće mogu svjedočiti divnom plesu krijesnica!

Faralya – Fethiye, Mugla

Faralya, tursko ljetovalište poznato po netaknutim plažama i azurnim uvalama, skreće pažnju na glamping centre u kojima se ukrštaju luksuz i priroda. Nudeći komfor koji nadmašuje udobnost luksuznih hotela, Faralya ima ukusno namještene šatore koji podsjećaju na drvene bungalove i restorane koji nude regionalne specijalitete. Idealan za bijeg od gužve, Faralya donosi glamping iskustvo nekoliko koraka izvan uobičajenog. Privatna bašta odmarališta i skroviti prostori za kupanje i razgledanje moderni su među parovima na medenom mjesecu, kao i jacuzzi kada i terapijski prostori za masažu.

Dolina leptira – Fethiye, Mugla

Dolina leptira, koja je dobila ime po više od 80 vrsta leptira koje žive u ovoj oblasti, posjetioce privlači prirodnim okruženjem za koje neki kažu da podsjeća na raj. Kamperi mogu podići šator u ovoj bujnoj oazi okruženoj strmim liticama do 350 metara visine, boraviti u glamping području uz umirujuće zvukove vodopada ili uživati na netaknutoj plaži s valovima koji nježno zapljuskuju. Osim kampova, smještaj u dolini leptira uključuje bungalove i kamene kućice prilagođene prirodi. Dolina se nalazi u blizini Babadağa, najpoznatije paraglajding rute u Turskoj – posjetitelji mogu dodati malo uzbuđenja svom boravku uz jedinstveno iskustvo na nebu i na zemlji.

Kapadokija, Nevšehir

Očaravajuća Kapadokija, koja datira iz doba paleolita, jedan je od najuzbudljivijih pejzaža na svijetu i nudi jednako čarobno iskustvo kampiranja. Poznat po svojim očaravajućim vilinskim dimnjacima, misterioznim podzemnim gradovima i lokalnim delicijama, ova prepoznatljiva regija je također dom brojnih kampova, od kojih su mnogi u blizini važnih lokacija kao što su Muzej na otvorenom Göreme, dolina Aşıklar i selo Avanos. U Kapadokiji, posjetitelji mogu spavati u svom šatoru dok posmatraju vilinske dimnjake i buditi se uz balone na vrući zrak koji lebde nebom. Većina kampova u okolini nudi sadržaje poput bazena, tuševa, struje i kafića, kao i alternativne smještajne jedinice kao što su kamp-prikolice, kamperi i šatori za vozila.

Nacionalni park Yedigoller, Bolu

Nacionalni park Yedigoller, unutar granica pokrajine Bolu i gdje bujne crnomorske šume okružuju ogromna jezera, idealno je odredište za kampere koji traže netaknutu prirodu i mirnu atmosferu. Kampisti mogu razapeti šatore na obali jezera u ovom parku prirodnih čuda, koji je dobio ime po svojih sedam jezera. Ogromna priroda parka može se istražiti tokom šetnje prirodom ili biciklom; ATV izleti (sa terenskim vozilima) su u ponudi za grublje terene. Radi zaštite flore i faune parka, paljenje vatre je dozvoljeno samo na određenim lokacijama i u određeno vrijeme; međutim, restoran u parku nudi ukusna domaća jela.

Nacionalni park Igneada, Kırklareli

Nacionalni park šume Igneada (Igneada Longoz Ormanları Milli Parkı) domaćin jednog od najvećih glamping centara u Turskoj. Bogata biodiverzitetom, regija je dom za 670 biljnih vrsta i 194 vrsta ptica. Također nudi širok izbor pogodnosti za kampere koji žele iskusiti prirodu a da ne žrtvuju udobnost. Drveni “šatori” u parku spajaju radost kampovanja sa udobnošću hotela. U ovim udobnim strukturama, od kojih većina ima krovne prozore ili krovove sa staklenim pločama, gosti mogu uživati u pogledu na šumsko nebo iz udobnih kreveta. Pored otvorenog bazena koji se savršeno uklapa u zadivljujuće zelenilo šuma, centar nudi umjetničke radionice, aktivnosti u prirodi i nekoliko restorana s međunarodnom i turskom kuhinjom.

 

Izvor: Faktor