Ljekarska komora SBK upozorava zbog pogoršane epidemološke situacije

0
241

Budući da su u toku vjerske i kulturne manifestacije koje se održavaju na području SBK/KSB, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih od COVID-a 19, Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB traži od svih nadležnih institucija sa područja SBK/KSB da poduzmu dodatne mjere u smislu kontrole korištenja lične zaštitne opreme u zatvorenim javnim prostorima, kao i pri okupljanju većeg broja osoba na otvorenim javnim prostorima.

Ukupan broj zaraženih u BiH, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, popeo se na 3. 588. Od toga je 1.631 u Federaciji Bosne i Hercegovine. Do sada je u BiH ukupno urađeno 84. 958 testova, a od poslijedica zaraze do sada su preminule 172 osobe.

Građani se ne pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera. Ne nose se zaštitne maske u zatvorenom prostoru, nema propisane distance, i vidimo od javnosti dozvoljena razna javna i privatna okupljanja. Sve skupa ovo liči na jednu socijalnu neodgovornost.

Bilo je za očekivati da poraste broj pozitivnih osoba nakon što je došlo do ublažavanja mjera i otvaranja granica. Međutim, građani odgovornim ponašanjem mogu uticati da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Građani moraju biti svjesni činjenice, da svako nepoštivanje mjera vodi ka pogoršanju epidemiološke situacije. Takođe, građani moraju biti svjesni činjenice da je zdravstveni sistem trenutno pod velikim pritiskom jer mora da zadrži nivo zdravstvene zaštite iz perioda prije pandemije u skladu sa ponašanjem i trenutnim mjerama u vezi sa COVID-om-19. U cilju zaštite potrebno je da budemo odgovorni prema sebi, jer štiteći sebe, štitimo i osobe u svojoj okolini.

Krajem prošlog mjeseca u Federaciji Bosne i Hercegovine su ukinute restriktivne mjere, ali su ostale na snazi zdravstvene preporuke za koje apelujemo na građane da ih se pridržavaju. U ovom trenutku samo sinergističkim djelovanjem možemo cijelu situaciju držati pod kontrolom, da ne bi došlo do pogoršanja situacije.