Ljekarska komora SBK: Pismo podrške Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije SBK/KSB

0
89

Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB smatra krajnje nedopustivim i duboko zabrinjavajućim postupke Vlade SBK/KSB o smanjenu plata liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima kada su isti na prvoj liniji obrane društva od pandemije Covid-a-19. Takođe izražavamo žaljenje da oni koji odlučuju o statusu zaposlenih u zdravstvu, nisu spremni da za tako odgovorne pozicije, i jednu od veoma bitnih kategorija u društva osiguraju dostojanstven materijalni položaj.

Već duže vrijeme Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije SBK/KSB naglašava loš socijalno statusni položaj i loše plate što je rezultiralo masovnim odlaskom liječnika iz BiH.  Iako se ne zna tačan broj zdravstvenih radnika koji odlaze u inostranstvo, uočljiv je sve izraženiji trend, stručnjaci koji uveliko uče strane jezike, teško da će biti zaustavljeni u ovakvim uslovima rada i najavljenim smanjenjem plata. Za razliku od pojedinih zemalja regiona, gdje će zaposlenima u zdravstvu biti vanredno povećane plate za 10 odsto, u  BiH se najavljuje smanjenje zarada u javnom sektoru od 10 do 15 odsto.   Imajući u vidu pad javnih prihoda, kao i neizvjesnost mnogih branši koje su  stale sa poslovnim aktivnostima, neminovno je da će se vršiti rebalans budžeta. Međutim, izuzetak trebaju biti uposleni u zdravstvu zbog toga što bitku protiv ove pandemije vode upravo ljekari i drugi zdravstveni radnici.

Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB podržava svako legalno, moralno i etično nastojanje svih zdravstvenih radnika u poboljšanju uslova rada, održavanju ljekarske časti i većem međusobnom razumijevanju. Krajnji cilj mora biti opšte zadovoljstvo pacijenata, ali i zdravstvenih radnika.

Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB daje podršku aktivnostima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB koje su usmjerene na stvaranje boljih uslova, ali i adekvatnom vrednovanju ljekarskog rada, što je pretpostavka kvalitetnom zdravstvu na području SBK/KSB, ali i na području cijele BiH.

Iz navedenog, Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB daje punu podršku na reakciju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB na najavljeno smanjenje plata, kao i podršku iznalaženju optimalnog rješenja statusa ljekara, u cilju očuvanja zdravog društva.

IZVRŠNI ODBOR LJEKARSKE/LIJEČNIČKE

KOMORE SBK/KS