Odluka je ovo Saveza strukovnog sindikata nakon što se prekjučer na dnevnom redu sjednice Federalne vlade ponovo nije našlo imenovanje pregovaračkog tima, koji bi sa doktorskim sindikatom pregovarao o novom kolektivnom ugovoru.

Dr. Marina Berberović

– Prošle sedmice kazali su nam da će sjednica vlade biti 7. marta i da će se imenovanje pregovaračkog tima naći na dnevnom redu. Sjednicu su održali 6. marta, i bez obzira na to što smo imali pismeno obećanje iz Federalnog ministarstva zdravstva, ponovo na dnevnom redu nije bilo zdravstvo, odnosno pitanje pregovara sa našim sindikatom. Prošlo je devet mjeseci i mislimo da je to sasvim dovoljno vremena kojeg smo dali Federalnoj vladi. Bili smo strpljivi i više nego što je bilo potrebno, tako da mi sada krećemo u pripreme svega onoga što smo zaustavili u prvom mjesecu sa obećanjem da će naše pitanje uskoro biti riješeno. To znači da mi od danas krećemo sa pripremom tužbe i generalnoj štrajka na području cijele FBiH – istakla je Berberović.

Pojasnila je da će Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH tužiti Vladu FBiH za diskriminaciju jer, prema riječima Berberović, vlada uredno pregovara i sklapa kolektivne ugovore sa drugim sindikatima.

– Nemamo informaciju da li ćemo uopće i kada doći na red. U obećanja više ne vjerujemo, bilo ih je više, tražili su da se strpimo, mislimo da smo bili dovoljno strpljivi – naglašava Berberović.

Zakon o štrajku FBiH nalaže da sve zdravstvene ustanove sa područja Federacije, prije stupanja u generalni štrajk, moraju sklopiti ugovore o poslovima koji se neće prekidati tokom štrajka.

– U Federaciji je puno ustanova, to je veliki posao, ali mi krećemo sa pripremom dokumentacije koja je potrebna, slanju zahtjeva prema poslodavcima, i kad završimo sve što Zakon nalaže, saopćit ćemo datum stupanja u generalni štrajk. Nemamo izbora, do sada smo bili strpljivi zbog pacijenata, ali svakom strpljenu dođe kraj – istakla je Berberović.

Ljekari i stomatolozi ne odustaju od zahtjeva. Traže novi kolektivni ugovor, odnosno ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.

Berberović je do sada u više navrata isticala “kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM”.