PESTICIDI i svi drugi toksini koje nalazimo na voću i povrću često su neizbježni.
Međutim, s nekih vrsta voća i povrća mnogo ih je teže ukloniti, odnosno, kod njih se pesticidi koriste u većoj mjeri pa bi te vrste bilo bolje nabavljati iz organskog uzgoja.
Koje su to vrste voća i povrća otkrilo je nedavno izvješće Environmental Working Groupa (EWG), čija je ekipa analizirala više od 36 hiljada uzoraka iz 48 različitih vrsta konvencionalno uzgojenih proizvoda, a rezultati su donijeli nešto izmijenjenu listu najotrovnijih namirnica, prema količini pronađenih ostataka sintetičkih pesticida te samoj toksičnosti pronađenih pesticida.
Tako su jabuke godinama slovile kao najzagađenije, ali su ih s trona ove godine skinule jagode, dok je špinat proglašen najnečistijim povrćem.
Rezultati njihovih testiranja objavljeni su na listi nazvanoj EWG's “Dirty Dozen” and “Clean Fifteen”, a popise donosimo u cijelosti.
Najzagađenije vrste voća i povrća su:
- Jagode
- Špinat
- Nektarine
- Jabuke
- Breskve
- Kruške
- Trešnje
- Grožđe
- Celer
- Rajčice
Najsigurnije vrste voća i povrća
- Slatki kukuruz
- Avokado
- Ananas
- Kupus
- Luk
- Grašak
- Papaja
- Šparoge
- Mango
- Patlidžan
Izvor: Index.hr