Lisabon je za vikend u lockdownu. Više od 60 posto slučajeva je delta soj

0
77

 

U LISABONU, u kojem su tokom vikenda na snazi mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti covid-19, pokazali su rezultati istraživanja koje su u nedjelju objavile novine Publico i ostali mediji.

Ispitivanja je proveo portugalski Nacionalni institut za zdravlje (INSA).

Glavni grad Portugala je zatvoren na dva i pol dana jer su tamošnje vlasti zabrinute zbog skoka broja novozaraženih delta sojem koronavirusa.

Zbog toga 2.8 milijuna stanovnika Lisabona može napustiti svoje domove samo ako ima valjane razloge. Ulazak u grad je dozvoljen isključivo u posebnim okolnostima. Pravila su stupila na snagu u petak, a trajat će do ponedjeljka.

Moguće je da će vlada sličnu blokadu primijeniti i tijekom vikenda od 25. do 28. lipnja, iako će svaka takva odluka biti donesena vjerojatno u zadnji čas.

Širi se delta soj

Portugal je sve više zabrinut zbog širenja delta varijante koronavirusa koja je zaslužna za nedavni porast broja slučajeva u zemlji.

Subota je bila četvrti dan zaredom kako je Portugal imao više od 1000 novozaraženih u 24 sata, što je razina iz veljače kada je zemlja bila u lockdownu.

Nekih 2.5 miliona od 10 miliona Portugalaca primilo je obje doze cjepiva protiv covida-19.

Iako je zadnjih dana blago povećan broj hospitalizacija, nema rasta umrlih jer su ranjive skupine cijepljene.

Nedavni skok zaraza dogodio se mjesec dana otkako je Portugal, čiji prihodi snažno ovise o turizmu, otvorio svoja vrata gostima iz Europske unije i Velike Britanije, piše agencija Reuters.

izvor: index.hr /HINA