Lijekovi protiv Kovida-19 u BiH skupi i teško dostupni

0
45

Ampularni lijek Kleksan, mnogima neophodan u liječenju Kovida-19, nije lako dostupan. Farmaceuti pojašnjavaju da kompanija “Sanofi” koja ga proizvodi, s obzirom na veliku potražnju, nije u mogućnosti osigurati tražene količine. Ipak u Javnoj upravi Apoteke Sarajevo očekuju isporuku Kleksan i Fragmin ampula.

Kako doći do potrebnog lijeka, pitanje je mnogih oboljelih od KOVID-a 19. Mnogi i u te svrhe traže veze i vezice, ali šta sa onima koji ih nemaju, onima koji su ostali bez posla zbog pandemije i ne mogu ih sebi ni priuštiti?

Naročita potražnja je za Kleksan ampulama, za mnoge neophodne u liječenju ove bolesti. Iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo poručuju da uprkos nestašici ovog lijeka kontinuirano snabdijevaju Domove zdravlja i apoteke.

“U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim apotekama i apotekama uz kovid ambulnte, kao i distribuirana određena količina prema zdravstvenim ustanovama. Apoteke Sarajevo u narednom periodu očekuju isporuku Kleksan i Fragmin ampula”, ističe Lejla Spaho iz JU Apoteke Sarajevo.

Da je evidenta nestašica Kleksana potvrđuju i u drugim apotekama.

“Nemamo već duže vrijeme. Onaj od 0,8 jedna terapija je sigurno dobrih 150 KM, ali isto tako immo informaciju iz našeg zavoda da se sa računom, oni to refundiraju”, kaže Zdravka Gvoždžar, direktorica apoteke u Sarajevu.

Da su lijekovi nedostupni i skupi tvrde i građani. Kako kažu, svi su preskupi, posebno u doba pandemije i krize.

Od kolikog značaja je terapija Kleksanom pojašnjavaju u Komori magistara farmacije Federacije BiH.

“Uloga tog lijeka je da spriječi agregaciju trombocita i da preventivno djeluje u smislu da nedozvoljava stvaranje tih krvnih ugrušaka koji mogu biti uzrok smrtnosti, ili infarkta ili moždanog udara”, poručuju iz Komore.

BHRT