Lidija Bradara predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH večeras je u Sarajevu za predsjedavajuću ovog doma izabrana Lidija Bradara (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda i za potpredsjedavajućeg Jasenko Tufekčić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda.

Drugi potpredsjedavajući Doma naroda iz reda srpskog naroda nije izabran jer Klub delegata srpskog naroda nije dostavio prijedlog za potpredsjedavajućeg Doma.

– U Klubu delegata srpskog naroda nismo imali kandidata za potpredsjednika Federacije, koji bi imao potrebnu većinu odnosno četiri potpisa – rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda Slaviša Šućur tokom pauze.

To znači da kandidat Demokratske fronte za potpredsjednika Federacije Slobodan Šoja nije dobio potrebnu većinu u Klubu delegata srpskog naroda.

– Očekujemo da će se netko pojaviti sa odgovarajućim brojem potpisa za potpredsjednika Federacije ili da će netko od delegata, što je po Poslovniku o radu moguće, predložiti kandidata za rukovodstvo Doma – poručio je Šućur.

Klubu delegata hrvatskog naroda jednoglasno donijelo odluku o kandidaturi predsjedavajuće ovog Doma, dodajući da je jednoglasno potpisana potpora Marinku Čavari da bude izabran za predsjednika Federacije BiH. Klub delegata bošnjačkog naroda predložio je Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu Federacije BiH. Međutim, iz CIK-a su naveli da izbor nije moguće obaviti bez kandidata iz srpskog naroda.

Klubovi Doma naroda Federalnog parlamenta izabrali su delegate u Dom naroda Državnog parlamenta. To su Safet Softić, Halid Genjac, te Sead Kadić iz SDA, Fahrudin Radončić koji je delegiran iz SBB-a, te Sifet Podžić iz DF-a. Ovi delegati činit će Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH.

Kada je riječ o Klubu Hrvata u Domu naroda PSBiH, u ovaj klub izabrani su Bariša Čolak, Ljilja Zovko, Mario Karamatić, Zdenka Džambas, svi iz HDZ-a BIH, te Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH počela je sa pet i pol zakašnjenja, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio žalbe na odluke Centralne izborne komisije o dodjeli mandata. Novoizabrani delegati preuzeli su certifikate, potpisali svečane izjave o preuzimanju mandata i položili svečanu zakletvu.

                                                                                                    /izvor:oslobodjenje.ba/avaz.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print