Lideri opozicije dali veliku podršku Bećiroviću uz poruku građanima: Bez kompromisa, ponizimo ih na izborima

Zajednička Konvencija SDP BiH, Naroda i pravde, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost BiH, Narodnog evropskog saveza, Stranke za nove generacije, Bosanskohercegovačke inicijative, Prve mostarske partije, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Pokreta demokratske akcije i Stranke penzionera/umirovljenika BiH održana je danas u Sarajevu.

Denis Bećirović (SDP BiH) kandidat je opozicionog bloka stranaka na predstojećim oktobarskim Općim izborima

Slogan Konvencije opozicije je “Ujedinjeni za slobodnu BiH”.

Uvjereni su da će Bećirović predstavljati sve građane BiH i ističu da se nikada nije dogodilo da jedan kandidat ima podršku ovolikog broja stranaka onih koji se bore za bolje i pravednije društvo.

Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Čovjek koji mora drugi put pobijediti da dobije prvi mandat u Predsjedništvu dr. Denisa Bećirovića. Odlučni smo da mijenjamo sistem i da za BiH svane novi dan. Danas ujedinjeni za slobodu BiH šaljemo jasne poruke svim ljudima u BiH, kriminalnoj korumpiranoj i bezosjećajnoj vlasti, prijateljima iz međunarodne zajednice i članovima stranaka. BiH će opstati, garant za to smo m, predsjednici opozicionih stranaka koji smo potisnuli svoje lične i stranečke interese jednoglasni da je važnije boriti se za državu nego za stranku i naša odlučnost pretočeni su u jedinstvenu podršku Denisu Bećiroviću”, kazao je Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić

Istakao je da sa Bećirovićem nema kompromisa oko ustava i zakona BiH te da mu je već 2018. godine oduzet mandat koji su mu građani dali. Kazao je da ovakvu vlast ne bi poželio ni onima koji su glasali za nju.

“Imamo vlast koja neće da ukine akcize na gorivo. Zato želim poručiti svakom biraču, ovaj put u oktobru glasaš kao da cijeli tvoj svijet zavisi od tebe, za spas BiH”, istakao je Nikšić.

Pobjeda ujedinjene opozicije je signal međunarodnim prijateljima da se vrijedi boriti za BiH jer građani žele promjene, normalnu i sigurnu zemlju.

“Mi smo danas u historijskoj situaciji. Nakon 20 godina, Alijanse za promjene, napravimo rezultat koji će u BiH napraviti. Reći ću kakav predsjednik treba da bude. Onaj koji će u politiku vratiti riječ, koji će toj funkciji vratiti dostojanstvo. Nemoj biti predsjednik koji će dijeliti svoj narod i njegov patriotizam, koji će zavađati, montirati procese uspješnim ljudima. Nemoj obećavati, biti silnik i krasti izbore. Nemoj biti fikus, budi suvereni predsjednik, strateških ideja pomirenja, koji se neće bojati i pitati ni opoziciju a ni vlast u kući hoće li ići na međunarodne pregovore”, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Fahrudin Radončić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Siguran je, kaže, da su se stranke okupile ne samo da daju podršku budućem predsjedniku već budućoj BiH koja će biti bolja i uspješnija.

“Ovo zaista jeste historijski trenutak za BiH koji pokazuje da su okupljanja i jedinstva moguća, ali ne matematička nego suština bh. okupljanja sa željom da BiH vratimo na pravi kolosijek i pomognemo na putu ka EU integracijama. Prvi put se istinski desilo da desetak ozbiljnih kandidat svoj ego i stranačke interese stave u fijoke i da se okupimo oko predsjedničkog kandidata Denisa Bećirovića. razmišljali smo o svojoj i svoj djeci u BiH”, istakao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Elmedin Konaković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: I. Š./Klix.ba)

Istakao je kako je to bila hladna politička odluka, ali da je to danas čista emocija i motivacija da jedan častan čovjek bude u Predsjedništvu.

“Osnovinu neuspjeha i političke depresije zaista treba skloniti sa političke scene. Dvojica su shvatila i povukli su se, a ovog će trećeg narod BiH skloniti i nećemo ga više gledati. Njemu očigledno treba više vremena da shvati u kakvom se stanju ova zemlja nalazi”, kazao je Konaković.

Predsjednik Naroda i pravde istakao je da je narednih 90 dana ključno za BiH.

“Za mene lično ovo je bitan trenutak, u konačnici i 20 godina političkog rada je bio protkan ambicijom da sa prijateljima i partnerima dobijemo šansu da dođemo u ovu priliku. Imamo kandidata za člana predsjedništva, relevantnog, sposobnog. I na prošlim izborima smo dali nesebičnu podršku njegovoj kandidaturi. Pročitao sam prije neki dan, da ovakav trend iseljavanja se nastavi da ćemo do 250. imati 1,5 miliona stanovnika. To je uzbuna i zaista slika i prilika onoga što je 20 godina radila ova vlast”, kazao je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza.

Nermin Ogrešević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Ogrešević (Foto: I. Š./Klix.ba)

Istakao je da BiH nije pravno stabilno okruženje država ima manjak investicija, te da je na političarima odgovornost da rade na ciljevima poslije izbora.

Predsjednik Bh. Patriotske stranke Sefer Halilović se nije mogao obratiti zbog obaveza van države.

“Emocije danas su velike pa mi nećete hatoriti, ja sam poznata kao veliki emotivac. PDA kao stranka političkog centra nije sposobna sama donijeti određene političke promjene, ali je spremna zajedno sa opozicionim stranaka izvršiti neophodne promjene u interesu svih naroda i građana jedine nam domovine BiH”, kazala je Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije koja je prisutne zamolila da se naknadno obrati jer se nije osjećala dobro.

Elzina Pirić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elzina Pirić (Foto: I. Š./Klix.ba)

U naknadnom obraćanju kazala je da promjene počinju sa usaglašavanjem zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a nastavlja se formiranjem konstruktivne vlasti. Istakla je da je na putu u EU i NATO savez BiH značajno zastala.

“Budite ubjeđena da smo mi najuvjereniji u ovu priču, da ona uspije u BiH i to prvenstveno jer su predsjednici Trojke uspjeli okupiti projektu na ovakav način. Ovo je dokaz da ovo nije samo projekat za izbor člana Predsjedništva već projekat koji predstavlja budućnost i prosperitet svim građanima BiH. I pošto nas ovi fašisti i nacionalisti već 25 godina ponižavaju, nas većinu nazivaju fake, Alijinim Hrvatima, Srbima i izdajnicima, mi smo se odlučili podržati kandidaturu Bećirovića da vide da nećemo živjeti u njihovoj fašističkoj mantri. Ponizimo ih na izborima”, kazao je Zlatko Miletić iz Stranke za nove generacije.

Zlatko Miletić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zlatko Miletić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ponosan je, kaže, na stranke Trojke jer su uspjeli pobijediti sami sebe i došli do zajedničkog kandidata. Smatra da se mora izaći iz “političkog Sarajeva” i voditi o tome računa jer svi gradovi zaslužuju pažnju.

“Zadovoljan sam i zahvalan ljudima, predsjednicima partija koji su se odlučili da imamo jednog kandidata. To su Nikšić, Konaković, Forto i Radončić. Svi su govorili šta su potencijalno i izgubili, ali ovo je veći interes. Svi su za promjene ali treba se paziti i na dan izborna posebno poslije 19 sati. Već su počeli dogmu prosipati, sa Bakirom na čelu kako je država u teškoj situaciji i jedino on može zaustaviti raspad države, a upravo on je taj koji je izdao najveći nacionalni interes svih građana BiH”, kazao je Fuad Kasumović, predsjednik Bh. Liste.

Fuad Kasumović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Istakao je da niti jedan od lidera opozicionih partija nije izdao državu te da će nastati problem ako na vlasti ostanu SAD i Bakir Izetbegović, te ponovio da ako ne pobijedi Denis Bećirović, on će dati ostavku.

“Pošto sam ja predsjednik lokalne partije i dolazim iz Mostara, ono što kažu halalite ako fulim. Nemamo ideologije, imamo smjernice. Dolazim iz grada gdje nam je bagra 12 godina uzela sva ljudska i demokratska prava. Napokon kad su se dogovorili, namjera je bila prevara. Izbori u Mostaru su bili prevara. Mi smo 6 godina postojali u ništavilu, nismo mi veliki, ali ćemo na tas Bećirovića baciti koliko možemo”, kazao je Semir Drljević Lovac, Prve mostarske partije.

Semir Drljević Lovac (Foto: I. Š./Klix.ba)
Semir Drljević Lovac (Foto: I. Š./Klix.ba)

“U historiji formiranja Stranke Penzionera ovo je prvi puta da jasno i glasno kažemo koga podržavamo. Voli državu BiH, to se vidi. Mi ćemo s te strane učiniti sve, a koga penzioneri podrže on prolazi, nema dileme. Ova država, ova gruda zemlje nije ničije privatno vlasništvo. Ovu državu smo naslijedili od naših pradjedova sa ciljem da je bolju i ljepšu predamo našim potomcima. Izgleda da je nećemo imati kome predati, sva omladina na brzinu uči strane jezike. Negdje smo pogriješili i moramo se ispraviti”, kazao je Dževad Sohić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH.

Dževad Sohić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dževad Sohić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Unaprijed je čestitao Bećiroviću na pobjedi.

“Denise, prije samo dvije do tri godine, bilo je nemoguće da deset predsjednika izađe i podrži nekoga ko nije iz njihove stranke. Koliki smo put prešli. Ovo smo započeli kada smo unatoč razlikama formirali kantonalnu vladu, stavili po strani ego, sujete. Napravili vladu građana. To je model koji zahtjeva mnogo odricanja, ali koji očigledno funkciniše”, kazao je Edin Forto, predjednik Naše stranke.

BiH je u opasnosti smatra Forto jer se odluke o državi donose tamo gdje ne bi smjele i da je odsustvo probosanske politike doveo državu u situaciju da se u Evropskom parlamentu zahtjeva konstitutivnost naroda “kao da je to nešto što postoji”.

Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Ono što ćemo mi donijeti u naredne četiri godine je, okrenut ćemo brod BiH. Neće se više donositi odluke u Zagrebu, Beogradu, Budimpešti, i sasvim sigurno ne u Moskvi. Odluke će se donositi u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Banjoj Luci, u BiH. Naš zadatak je vratiti otete institucije i vratiti prijatelje BiH”, naglasio je Forto.

Obraćanje Denisa Bećirovića

Prisutnima se nakon predjednika političkih strabnaka opozciije obratio i Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije BiH za člana Predsjednišzva BiH.

“Danas sa nama u ovoj sali je jedan čovjek častan, koji se godinama bori za pravdu u ovoj zemlji, i otac ubijenog Dženana, Muriz Memić. Za razliku od onih koji govore o rezervnim pcijama i rezevrnim planovima mi smo se okupili da cijeloj BiH poručimo: mi nemamo ni rezevrnu opciju, ni plan, ni izbor, mi imamo jedan plan, jedan izbor i jednu domovinu, BiH od Save do mora i od Drine do Une. Pred nama nije politička bitka za funkcije već za prava i slobodu BiH. MI naprosto moramo zajedno pobijediti siromaštvo, strah, tenzije i lopovluk. Naredna tri mjeseca do izbora a onda i u naredne 4 godine ne smije biti uzmicanja i kolebanja. Ljudima moramo pokazati dobar put u lošem vremenu. S ponosom ističem da sam kandidat ujedinjene opozicije države koja ima duboke korijene i snažne antifašističke temelje”, kazao je Bećirović.

“Sva velika djela u dugoj historiji ove zemlje uradili smo samo zajedno, sve velike tragedije počinjene su od zlotvora koji su pokušali da ne budemo zajedno. Razjedinjeni i podijeljeni osuđeni smo na izolaciju, propast i nazadovanje. Biti kandidat za člana Predsjedništva je ogromna čast i odgovornost. Dok režimske stranke vladaju širenjem straha, mi želimo afirmirati naše teme, a to su bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo, zapošljavanje, rast životnog standarda, borba protiv kriminala i korupcije. Režimski krugovi su u panici i zato čine sve kako bi razjedinili opozicione stranke. Ni se nismo okupili protiv bilo kojeg pojedinca, niti protiv stranaka već zato što želimo i vjerujemo da ljudi u ovoj državi zaslužuju bolju i sigurniju budućnost. Polazna osnova mojih programskih uvjerenje je gledati sigurno i stabilno u budućnost”, naglasio je Bećirović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Napomenuo je da njegovo izlaganje nema ambiciju zamijeniti njegov politički program koji sprema sa stručnjacima iz raznih oblasti, te da je potrebno uvažavati zajednički bh. državni identitet.

“Moji prioritetni zadaci su ubrzanje puta BIH u članstvo NATO-a, provođenje 14 prioriteta ka punopravnom članstvu u EU, promjena vanjske politike na način da se prednost da stručnim ljudima a ne stranačkim poslušnicima, privlačenje investicija i podizanja životnog standarda”, objasnio je Bećirović.

Smatra da bh. političari da Evropa i svijet koji je postojao do 24. februara 2022. godine više ne postoji te da je na kontinentu podignuta nova željezna zavjesa i da u takvim okolnostima nema neutralnih.

“Moramo jačati ostvarena prijateljstva, graditi nova gdje možemo i čuvati dostojanstvo gdje možemo. Sa pobjedom opozicionih partnera u oktobru možemo u kratkom roku dobiti status kandidata za članstvo u EU. prije 10 dana EU je odlučila da kazni narod i nagradi destruktivne političari. Narod mora kazniti one zbog kojih su kažnjeni svi ljudi u BiH”, smatra kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Zlonamjernim političarima koji nisu odustali od velikodržavnih ideja poručio je da u njima imaju neprobojni bedem

“Iz Sarajeva želim uputiti poruku stanovnicima Srbije i Hrvatske, vrijeme je da zajedno 21. stojeće proglasimo stoljećem saradnje i mira, razvoja u regionu i da se okrenemo saradnji”, poručio je Bećirović.

Crnogorcima je poručio da između dvije države nema niti jednog otvorenog pitanja.

“Efikasan odbrambeni i sigurnosni sistem mora biti u funkciju sigurnosti svih ljudi u našoj zemlji. Novo Predsjedništvo BiH ne trena biti generator kriza već državni organ vlasti koji će ohrabrivati sve da rade u korist općeg, a ne ličnog interesa”, stava je Bećirović.

Smatra da je umjesto svakodnevnih sporednih tema u fokus interesiranja potrebno vratiti važne teme u bh. društvo poput energetike jer država mora sačuvati energetski suverenitet te da članovi Predsjedništva moraju pomoći da država postane veliko gradilište, a ne političko rušilište.

U odnosu prema izmjenama Ustava i izbornog zakona, Bećirović smatra da unutar zakonskih odredbi nema prostora niti za jednu riječ koja bi vodila bilo kakvim podjelama i diskriminacijama.

“U izborni zakon moramo ugraditi odredbe koje vode integraciji bh. društva, evropskim standardima i principima”, naglasio je.

Istakao je da se razlika između njega i kandidata SDA na izborima za člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića vidi i danas jer oni koji ga podržavaju na djelu pokazuju tu razliku. Smatra da Izetbegović za samo da razjedinjuje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

“On je razjedinio čak i svoju političku stranku. A naša zajednička pobjeda garantira da ćemo biti nezaobilazan faktor na formiranje nove vlasti u BiH. Pokažimo da smo veliki tim koji je okupljen radi velikih djela”, zaključio je.

Posebnu poruku Bećirović je uputio vjernicima.

“Nikada kao član Predsjedništva neću povući niti jedan potez koji će umanjiti ljudska prava i slobode u BiH. Vjerujem da istinski vjernici ne mogu biti nosioci mržnje i uzroci ljudskih tragedija”, naglasio je.

Govoreći u kontekstu predstojećeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da nikada nikome ističe, neće dozvoliti da gazi istinu i iskrivljuje međunarodne sudske presude.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print