LePetit.app: Prva aplikacija sa audio pričama i bajkama na književnim jezicima BiH

Prva mobilna aplikacija za djecu, roditelje, pedagoge i dječije terapeute, koja sadrži audio priče i bajke na književnim jezicima Bosne i Hercegovine predstavljena je danas u Sarajevu. Fokus aplikacije, koja djecu uvodi u kraljevstvo priča, je na slušanju i razumijevanju književnih djela, a nastala je zbog manjka kvalitetnih dječijih sadržaja na jezicima u Bosni i Hercegovini.

Aplikacija LePetit.app radi i bez upaljenog ekrana, s ciljem da cijeli fokus prebaci na aktivno slušanje i razumijevanje književnih sadržaja, te na razvijanju mašte i kreativnog razmišljanja.

– Aplikacija je posebna po tome što ima više od 170 klasičnih bajki, savremenih i terapeutskih priča. Svaka priča ima sažetak, pouku, pitanja za djecu i upute za roditelje. Priče su ispripovijedali profesionalni naratori i naratorice. Tu je i više od 170 originalnih autorskih ilustracija, bez previše detalja, koje ostavljaju vašoj djeci prostor da razvijaju maštu, kreativnost i originalnost. Nema reklamnih niti bilo kakvih neprimjerenih sadržaja, što je također veoma važno jer ništa neće odvlačiti njihovu pažnju, kazao je Adnan Koro, idejni tvorac aplikacije.

Adnan Koro

Koro je skrenuo pažnju i na sve češći problem ekranizacije koji djeca imaju, te posebno istakao mogućnost da djeca, nakon preslušane priče, sa roditeljima mogu imati diskusiju o onome što su preslušali, kao i o poukama koje su naučili i dilemama koje su imali iz priče.

– Pripovijedanje je urođena potreba svih nas i zato imamo potrebu da ga sačuvamo. Priče su i zabavne i korisne i ugodne, a one i odgajaju našu djecu. Svaka priča je ljekovita ako je kvalitetno napisana, a priče na LePetit.app aplikaciji su poučne jer djeci pomažu da nauče kako da se nose sa određenim situacijama i poteškoćama u životu, kazala je Lidija Sejdinović, Teta Pričalica i projektna menadžerica.

Jedan od pripovjedača je glumac Boris Ler, koji je istakao kako je početak njegove karijere bio upravo vezan za djecu, te da je sretan što je učestvovao u ovom projektu.

– Svjestan sam da je tehnologija danas postala neminovan dio odrastanja djece i da živimo brzim tempom te da često posežemo za telefonom kada hoćemo da smirimo djecu. Time im ne donosimo dobro, ali aplikacija LePetit.app pametan je način korištenja tehnologije jer djecu može naučiti kako da se ponašaju u određenim situacijama, da se nose sa određenim poteškoćama, te im pomoći da razvijaju maštu, kazao je Ler.

Aplikacija ne bi mogla ugledati svjetlo dana da nije bilo podrške Ambasade Švedske u BiH i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sanela Dževlan, senior menadžerica projekta Challenge to Change (SERDA) kazala je kako su se za pomoć razvoju ove aplikacije odlučili jer su željeli podržati domaći proizvod, promociju domaćih pisaca, a posebno im je važno što je u pitanju proizvod za djecu.

Na početku predstavljanja aplikacije grupa djece iz sarajevskih vrtića imala je priliku da preslušaju priču Zebra bez elana, nakon čega je Teta Pričalica sa njima razgovarala o tome da li im se priča svidjela, kako su je oni doživjeli i šta su bitno naučili iz priče. Radosna dječica odgovarala su na pitanja i kazala kako im se priča svidjela i kako im je najzanimljivije bilo što je zebra uz pomoć prijatelja pronašla elan koji je negdje bila izgubila. Uz to su i naučili značenje riječi elan.

Mobilna aplikacija je dostupna svima na online trgovinama Play Store i App Store.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print