Kvalitet zraka u gradovima F BiH: iako je stepen zagađenja zraka smanjen, koncentracije zagađujućih materija u porastu

Nakon padavina praćenih vjetrom tokom vikenda, stepen zagađenja zraka je znatno smanjen, no koncentracije zagađujućih materija u zraku su ponovo u porastu, osobito u kotlinskim krajevima, populacijskim i industrijskim središtima. 

 

U Zenici vrijednosti su u ponedjeljak,12. januar 2015. u 13 sati izmjerene vrijednosti sumpordioksida u rasponu od 160 do 290 µg/m3 na stanicama u centru grada. Vrijednosti lebdećih čestica (PM10) se kreću od 45 (Brist) do 290 µg/m3 (Robna Kuća).

U Tuzli u 13 sati izmjerene vrijednosti sumpordioksida u rasponu od 230 do 420 µg/m3 na stanicama u centru grada. Vrijednosti lebdećih čestica u centru grada (PM 2.5) u centru grada oko 400 µg/m3.

U Sarajevu u 13 sati koncentracije sumpordioksida se kreću od 45 µg/m3 u centru grada do 140 µg/m3 na Ilidži, a lebdećih čestica PM10 od 70 na Ilidži do 108 µg/m3 na Otoci. U Sarajevskoj kotlini uspostavljena je slaba temperaturna inverzija.

Visoke, ali nešto niže nego u navedenim gradovima su koncentracije sumpordioksida i čestica u Živinicama (SO2 135, PM2.5 55), Lukavcu (SO2136, PM2.5133 µg/m3) i Jajcu (SO2 50 µg/m3).

Vlade Kantona, odnosno općina će postupati u skladu sa Pravilnicima o mjerama za smanjenje prekomjernog zagađenja i ukoliko se ispune uslovi definisani tim dokumentima proglasiti posebna stanja (pripravnosti ili uzbune).

Očekivani razvoj meteorološke situacije u našoj zemlji u naredna dva dana pogoduje porastu koncentracija u odnosu na današnje vrijednosti. U četvrtak 15. januara, se očekuje destabilizacija atmosfere praćena nešto slabim vjetrom i padavinama koji će u ograničenom obimu uticati na smanjenje zagađenje. Značajnije promjene meteoroloških uslova koje će usloviti značajnije pročišćavanje zraka u Federaciji BiH može se očekivati tek tokom idućeg vikenda.

Osnovni razlozi povećanog zagađenja su: geografski uslovi za formiranje inverzionog sloja atmosfere kao medija za akumulaciju zagađujućih materija; industrija i energetika (u prvom redu termoelektrane, koksare, željezare); domaćinstva (zagrijavanje na ugalj); saobraćaj (loša saobraćajna infrastruktura, visoka emisija izduvnih gasova iz automobila starije proizvodnje).

 

Mole se građani da u narednim danima reduciraju korištenje automobila i loženje niskokvalitetnih goriva u skladu sa potrebama i mogućnostima.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print