Kurban bajram u utorak, 21. augusta 2018.

0
520

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavještava vjernike da je po Takvimu za 2018. godinu, u utorak, 10. zu-l-hidžeta 1439. god. po H., odnosno 21. augusta 2018. godine, prvi dan Kurban-bajrama.

Na području Medžlisa IZ Donji Vakuf na dan Kurban bajrama sabah namaz je u 5 sati i 30 minuta, a bajram namaz će se klanjati u 6 sati i 40 minuta. Nakon klanjanja bajram namaza treba obići mezarluke naših rahmetlija i proučiti im jasine i fatihe. Prema riječima glavnog imama Medžlisa IZ Donji Vakuf Esad ef. Slipca, bajram namaz će se klanjati na 14 mjesta, u gradu na pet, u Pruscu na 4 mjesta, na Guvnima, te u Torlakovcu, Doganovcima,Oborcima i Šeherdžiku.

 

Kada je u pitanju muftijstvo Travnik, Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva travničkog, održat će se u Islamskom centru na Kalibunaru u Travniku, gdje će hutbu kazivati i bajram-namaz predvoditi muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram-namaza je u 6 sati i 37 minuta.Podsjećamo vjernike da su dani Kurban-bajrama, dani hadža i dani tekbir-i-tešrika, te da je sunnet postiti dan uoči Kurban-bajrama, odnosno na dan Arefata.