Kuprešaci traže zaštitu od medvjeda, šeta gradom, uništava voćnjake

0
176

Kupreški pčelari uputili su otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću u kojem ga upozoravaju kako u proteklom razdoblju nije učinjeno ništa kako bi se pčelari, ali i sami stanovnici Kupresa zaštitili od medvjeda koji se u posljednje vrijeme sve više približavaju naseljenim mjestima u toj općini.

Pčelari u otvorenom pismu podsjećaju da je Zakonom o lovstvu mrki medvjed zaštićen u uzgojnim područjima, a jedno od tih područja je i općina Kupres.

U pomenutom zakonu navodi se kako se zaštićena divljač može odstrijeliti, odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan gospodarenja, ako postoji opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu imovinu i za imovinu građana.

Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahtjeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i mjerodavne veterinarske službe.

Kupreški pčelari upozoravaju kako su u proteklom razdoblju uputili niz prijava zbog štete koju su medvjedi počinili, nakon čega su na teren izlazila povjerenstva i sačinjavala zapisnike, ali ništa konkretno nije učinjeno kako bi se suzbila opasnost od medvjeda.

“Tražimo odgovor kako ćete zaštiti građane Kupresa jer medvjed ulazi u uže gradsko područje, šeće se ulicama, uništava voćnjake. Što će biti ukoliko (ne daj Bože) napadne djecu i ljude? Da li ćete ga i onda štititi i tko će odgovarati? Stoga, apeliramo na Vas da poduzmete sve aktivnosti zakonom propisane da se građani oslobode straha od medvjeda koji je vidno prisutan u gradu i ne oglušite se na ovo otvoreno pismo”, navodi se na kraju otvorenog pisma upućenog ministru Dediću, prenosi Fena.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanskog kantona pozvalo je u ponedjeljak korisnike lovišta da zbog velikog broja šteta koju u posljednje vrijeme pričinjava divljač, pogotovo medvjed, pojačanom prehranom nastoje zadržati tu divlju životinju u njezinom prirodnom staništu, podalje od naseljenih mjesta.

Iz navedenog ministarstva također pozivaju građane na razumijevanje.

”Budući da u posljednje vrijeme Ministarstvo zaprima informacije o velikom broju štete koju pričinjava divljač, pogotovo medvjed, mole se vlasnici poljoprivrednih kultura te vlasnici stoke, pogotovo vlasnici pčelinjih zajednica, da poduzmu potrebite mjere za sprječavanje štete od divljači sukladno Pravilniku o mjerama za sprječavanje štete od divljači (Narodne novine Hercegbosanske županije, broj: 2/15) – priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Dodaje se kako je jedan od uzroka navedenog problema taj što se Hercegbosanska županija nalazi na Uzgojnom području medvjeda ‘Plješevica-Vitorog’, a korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda –  koje izdaje Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

”Uprkos  korespondenciji prema nadležnom Federalnom ministarstvu, ovaj problem nije prepoznat te nam ne preostaje drugo nego zamoliti žitelje za razumijevanje i napomenuti korisnicima lovišta da do početka perioda hibernacije, pojačanom prehranom nastoje zadržati medvjede u njihovom prirodnom staništu, podalje od naseljenih mjesta” – zaključuju se u saopćenju, prenosi Fena.

izvor: Fena