Kupanje u bh. jezerima i rijekama sve češće završi kobno

Kupanje u bh. jezerima i rijekama u posljednje vrijeme sve češće završi kobno i tragično po kupače, koji u potrazi za adrenalinom prave nepromišljene poteze, a koji ih u konačnici koštaju života.

Nepristupačna mjesta

Samo prekjučer izgubljena su dva života. Ronioci i policija do zaključenja ovog izdanja našeg lista nisu pronašli tijelo Nihada Salčinovića (38) iz Fojnice koji se utopio na Prokoškom jezeru prilikom prevrtanja čamca.

Tragedija se dogodila u subotu oko 14.30 kada se grupa od nekoliko momaka, koji su, najvjerovatnije, bili pod utjecajem alkohola, čamcem vozila po jezeru i skakala. U jednom trenutku čamac se prevrnuo i svi su zaplivali prema obali, dok je Salčinović, koji nije znao plivati, nestao pod vodom.

Samo četiri sata kasnije na jezeru Balkana kod Mrkonjić-Grada utopio se Uroš Galić (24) iz Ribnika. On je s društvom bio na kupanju i iznenada je potonuo. Kupači su uspjeli da izvuku tijelo s dna jezera, a iako se na obali zatekao i ljekar, mladić je preminuo, jer je predugo bio pod vodom.

Broj stradalih kupača je, nažalost, u porastu i od 1. juna do danas na rijekama i jezerima u BiH je ugašeno čak deset života.

Prva žrtva utapanja ovog ljeta je bio državljanin Srbije Darko Tasić (40) iz Vranja, koji se 1. juna utopio u Vrbasu na plaži u Šeheru kod Banje Luke. Njegovo tijelo je poslije sedam dana izvučeno iz vode, a dok su ronioci tragali za Tasićem, u Vrbasu su pronašli leš muškarca, starog između 50 i 55 godina, koji još nije identificiran.

Pero Milić iz Banje Luke utopio se u Vrbasu 24. juna, na svoj 29. rođendan. On je s dvojicom prijatelja roštiljao na plaži kod restorana “Sidro”. Pili su pivo i Milić je ušao u Vrbas da se osvježi, a onda je nestao. Tijelo je poslije pet dana pronađeno ispod mosta u Trapistima.

Dušan Skopljak (59) iz Stupne kod Šipova utopio se u rijeci Plivi 25. juna kada je, kako se pretpostavlja, slučajno pao u vodu. Dva slučaja utapanja zabilježena su u rijeci Drini.

Kod Pavlovića mosta u Bijeljini 28. juna se utopio LJ. L. (55) iz sela Velika Obarska. Dva dana ranije tokom kupanja na lokalitetu Kriva Drina kod Bratunca utopio se Dejan Andrić (20) iz Srebrenice. On je u društvu prijatelja preplivavao rijeku i kada se vraćao, ponestalo mu je snage i utopio se.

 

Na vještačkom jezeru u Maloj Bukovici kod Doboja 28. juna utopio se B. Ž. (29). Njega je jedan od kupača pronašao na dubini od metar i po i izvukao ga iz vode. Čovjek je davao znake života pa je prevezen u bolnicu, gdje je sutradan podlegao. 

Duško Pekić (25) iz Bosanske Dubice utopio se 9. jula u rijeci Uni u mjestu Ševarlije. On je bio slab plivač i s drugom se kupao na nepristupačnom mjestu. Dok mu je drug leđima bio okrenut, Pekić je nestao pod vodom…

Miroslav Mišković iz Ronilačkog kluba “Buk” iz Banje Luke, koordinator Spasilačke službe u BiH, kaže da najveći problem predstavljaju neuređena kupališta i savjetuje roditelje i njihovu djecu da na kupanje idu isključivo na uređena kupališta, koja imaju spasioce.

 

– Veliki je problem kada se ne zna ko upravlja kupalištem, kao što je to slučaj na Balkani. Nakon ove tragedije to kupalište bi trebalo zatvoriti, dok se to pitanje ne riješi. Tu imate situaciju da vlasnik hotela izdaje ležaljke, da se opština hvali brojem turista, a ne zna se ko upravlja kupalištem da biste mogli da organizujete spasilačku službu – kaže Mišković.

 

Nema zakona

On pojašnjava da BiH nema odgovarajuća zakonska rješenja kada je u pitanju uređenje kupališta. – U Republici Srpskoj postoji pravilnik prema kome status kupališta mogu dobiti samo plaže koje prođu međunarodnu procjenu, dok u Federaciji BiH takav zakon ne postoji.

Mi, i pored toga, konstantno obučavamo spasioce i pokušavamo da djelujemo preventivno, kako bi se smanji broj tragedija – ističe Mišković. Rizični nagli ulasci u vodu Stručnjaci kažu da su najčešći uzrok utapanja loše plivačke sposobnosti te nagli ulazak u hladnu vodu nakon boravka na suncu.

– Naglo skakanje u vodu može dovesti do iznenadne hladnoće, drhtanja, grčeva, poremećaja stanja svijesti, rada srca i disanja, što može da dovede do utapanja – upozoravaju u banjalučkoj Hitnoj pomoći.

 

 

avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print