Kulturno – edukativni program i izložba narodnih rukotvorina – FOTO

0
126
izlozba4

 JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf večeras, 22. decembra 2017. godine organizovala je kulturno – edukativni program pod nazivom „Kontinuitet življenja na prostoru današnjeg Donjeg Vakufa„ . Program je realizovan u sklopu projekta „Kulturno – historijski dani Donjeg Vakufa“ podržanog od strane Općine Donji Vakuf i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a. Donjovakufskoj publici večeras su se svojim rukotvorinama predstavile i vrijedne žene, članice Udruženja žena ”Prensa”Prusac, Udruženje žena „Šeher- Oborci”, Udruženje žena ”Dada,” te Zahida Bektaš i Aida Mlinarević. Izložba narodnih rukotvorina organizovana je u sklopu projekta „ Dani kulture u Donjem Vakufu“.

Govoreći o kontinuitetu življenja na prostoru današnjeg Donjeg Vakufa, Dženana Imširpašić, profesorica historije, je istakla:

„Bosna i Hercegovina baštini bogato kulturno – historijsko nasljeđe, koje se temelji na srednjovjekovnim, osmanlijskim, austrougarskim i građevinama novijeg doba, pa tako i naš Donji Vakuf. Svaka od tih građevina, spomenika, stećaka svjedočanstvo su jednog vremena i govore nam o kontinuitetu življena na prostoru Donjeg Vakufa. Historija Donjeg Vakufa može se pratiti od najstarijeg perioda. Najstariji stanovnici bili su Iliri. To nameće i zaključak da na ovim prostorima ima dosta tragova keltske kulture, kulture Gota, Huna , Avara, dok su Rimljan za pet stoljeća svoje vladavine na ovim prostorima ostavili mnogo tragova. U tom periodu smjenjivale su se generacije sa svojim spečifičnostima, običajima, protivnicima, saveznicima , različitim društvenim uređenjem.“

izlozba4

Bosanska žena je oduvijek bila vrijedna, što su večeras u donjovakufskom Domu kulture i potvrdile  naše sugrađanke, članice  Udruženja žena ”Prensa”Prusac, Udruženje žena „Šeher- Oborci”, Udruženje žena ”Dada,” te  Zahida Bektaš i Aida Mlinarević.  

Na izložbi se predstavljeni  različiti predmeti upotrebnog, tradicijskog i modernog sadržaja.

Organizator   kulturno – edukativnog programa i izložbe narodnih rukotvorina  , JU Centar za kulturu, informisanje i sport,dodjelila je zahvalnice učesnicama izložbe.

rukotvorine1

rukotvorine2

AidaMlinarevic

ZahidaBektas

rukotvorine3

rukotvorine7

AidaMlinarevic3

rukotvorine4

rukotvorine5

rukotvorine8

rukotvorine10

 izlozba1izlozba6

AidaMlinarevic2

ZahidaBektas2

rukotvorine