Kuba otvara svoje granice za turiste

0
13

 

Kuba će sljedećeg mjeseca otvoriti svoje granice i olakšati zahtjeve za ulazak nakon što je većina stanovništva vakcinisana domaćom vakcinom protiv COVID-19, što će joj omogućiti da konačno dočeka turiste i posjetioce iz inostranstva te tako da priliku za oporavak ekonomije i turizma.

Oštra ograničenja zbog pandemije, drastično smanjenje letova za Kubu i američka zabrana većine putovanja na otok, pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, otežali su razvijanje ekonomije i ostavili Kubu iza regionalnih konkurenata kao što je Dominikanska Republika, Portoriko, Bahami i Cancun, prenosi Reuters.

Ali od 15. novembra, Kuba će od posjetitelja zahtijevati samo dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR za ulazak u zemlju, za razliku od onoga što je prethodno bilo među najstrožim protokolima na Karibima, uključujući razdoblje karantina i višestruke PCR testove.

– Potpuno vakcinisano stanovništvo bit će ključna tačka za otok koji je već cijenjen zbog svoje sigurnosti, plaža i tirkiznog mora – rekao je Francisco Camps, koji nadzire 32 hotela španske kompanije Sol Melia na Kubi.

On je izjavio da će Kuba biti jedna od najsigurnijih destinacija i izrazio nadu da će do kraja sljedeće godine moći postići posjete slične 2019. godini.

Kubanske vakcine protiv koronavirusa trenutno su pod pregledom Svjetske zdravstvene organizacije, a većina podataka o ispitivanjima tek trebaju proći recenziju.

Najmanje 90 posto stanovništva na Kubi je primilo barem jednu dozu jedne od domaćih vakcina koje se daju u tri doze.

federalna.ba/Fena