Krpelji već ujedaju!

0
265

S dolaskom toplijih dana građani izlaze u prirodu, posjećuju parkove i time se izlažu riziku od ujeda krpelja.

Zora Kremenović, šefica Odjeljenja porodične medicine iz Doma zdravlja Banjaluka, kaže da svaki boravak u šumi, posebno među niskim rastinjem, nosi opasnost od kontakta s krpeljima.

“Na mjestu ugriza krpelja može se pojaviti crvenilo i oteklina koja potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrbež. Ova promjena nije posljedica infekcije, već iritativnog djelovanja stranih tvari koje se ugrizom unesu u kožu”, dodaje Kremenovićeva. Međutim, kako navodi, ako se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi bolesti, poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opšte slabosti ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena, potrebno je potražiti ljekarsku pomoć.

Dodaje da se ugrizom krpelja najčešće prenose borelioza, lajmska bolest, eritema migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze.

Prevencija bolesti koje prenose

–  Izbjegavanje područja bogatih krpeljima tokom ljetnih mjeseci (najveća aktivnost krpelja)

–  Sprečavanje kontakta s krpeljima zaštitom tijela odjećom dugih rukava i nogavica, umetanjem nogavica u čarape ili čizme

–  Za boravak u prirodi koristiti odjeću koja nije sačinjena od dlakavih tkanina (vuna, flanel) jer se za nju lakše zakači krpelj, ne odlagati odjeću na travu ili grmlje, ne provlačiti se kroz nisko rastinje

–  Nositi odjeću svijetlih boja da bi se krpelj lakše uočio na odjeći i uklonio

– Primjena repelenata na odjeću, obuću ili direktno na kožu (u obliku stika, tečnosti, spreja)

–  Nakon svakog boravka u prirodi gdje ima krpelja obavezno po dolasku kući pregledati odjeću i tijelo te ako se naiđe na krpelja, odmah ga ukloniti

– Vakcinacija za prevenciju krpeljnog meningoencefalitisa za osobe koje su češće izložene ugrizu krpelja i to u krajevima gdje ima krpeljnog meningoencefalitisa (endemsko područje)

 Šta učiniti nakon ugriza krpelja?

Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. S obzirom na to da većina krpelja nije zaražena uzročnicima zaraznih bolesti, najčešće je dovoljno samo pažljivo ukloniti krpelja. Krpelj se može ukloniti s kože pažljivim izvlačenjem, uz pomoć pincete – kojom se zahvati za gornji dio trupa, što bliže koži, i lagano izvuče. Oni koji su spretni i imaju dobar vid to mogu napraviti i sami. Oni koji se boje ili se ne smatraju dovoljno spretnim treba  da se obrate ljekaru. Ako se dogodi da dio krpelja pukne ili ostane u koži, nema razloga za brigu, najvažnije je ukloniti trup i spriječiti da krpelj duže bude u koži. Ostaci glavice ili rila se mogu ukloniti kasnije.

izvor: nezavisne.com