Krnjić ne očekuje poremećaje u isplati penzija

Ogroman priliv zahtjeva za prijevremeno penzionisanje koji je nastao u posljednja dva mjeseca 2015. godine neće dovesti do udara na Federalni zavod PIO/ MIO, kaže za “Avaz” direktor ovog zavo da Zijad Krnjić.

Prema procjenama, samo u novembru i decembru prošle godine Zavod je zaprimio više od 11.000 zahtjeva za prijevremeno penzionisanje, a mjesečni prosjek iznosi oko 2.000 zahtjeva.

– Mi smo u prva dva mjeseca ove godine obrađivali ove zahtjeve, ali djelimično smo ih u postupcima rješavali i prošle godine. Cijenim da bi do kraja ovog mjeseca za one koji imaju kompletiranu dokumentaciuju postupci trebali biti završeni. Nastojimo da to raspodijelimo kako ne bi došlo do udara na fond niti do poremećaja dinamike mjesečne isplate penzija – kazao je Krnjić za “Avaz”.

On je, pak, istakao da su prihodi Zavoda za oko tri posto manji od lanjskih, kazavši da će se potrebe Zavoda morati pokriti dodatnim prihodima koji proizlaze iz naplate doprinosa, dugova.

– Oslonac će nam biti Vlada, odnosno transferi iz budžeta. Nažalost, broj penzionera raste, a broj zaposlenih se smanjuje. Jednostavno, rashodi će biti veći – kazao je on.

Krnjić ne očekuje da će u prvom polugodištu biti većih poremećaja u isplati penzija.

– Ne bi trebalo biti dramatične razlike. Nosit ćemo se s ovim što imamo. Glavni nam je problem što nosimo teret ranije stvorenog deficita. On nam je svaki mjesec problem – rekao je Krnjić.

Zavod PIO/MIO u ovu godinu je ušao s kumuliranim deficitom od 150 miliona KM te gubitkom u poslovanju za 2015. u iznosu do 40 miliona KM. Krnjić za cijeni da će potreban iznos za isplatu penzija u ovoj godini biti povećan na oko 1,9  milijardi KM.

 

                                                                                                                          /izvor:fena/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print