Krizni štab Livanjskog kantona povukao kontroverznu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

0
81

Krizni štab Livanjskog kantona povukao je kontroverznu naredbu u kojoj se navodi da se zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje tog kantona.

Ova informacija potvrđena je na službenoj stranici Vlade Livanjskog kantona. U saopćenju se navodi da je naredba donijeta na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Livanjskog kantona i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjskog kantona od širenja pandemije koronavirusa i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih.

– Očekujemo od viših razina vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Livanjskog kantona i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19 – saopćeno je.

Naredba je izazvala oštre kritike bh. funkcionera, a naročito ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je čak najavio i krivičnu prijavu protiv premijera Jozića.

– Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta. Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni – kazao je prije nego je naredba povučena.