KREŠEVO/Nekropola stećaka ispod staklenog poda policijske stanice

Policija u Srednjobosanskom kantonu pravi jedinstveni projekt u ovom dijelu, spoj arheologije i policije.  

Naime, nakon što su na lokalitetu gradnje nove policijske stanice u Kreševu pronađeni arheološki ostaci, odnosno stećci, kantonalni ministar Feliks Vidović najavljuje izmjenu projekta u jedinstven spoj na ovim prostorima.

Policija i nalazišta

– Napravit ćemo jako zanimljiv spoj. Nama je apsolutno u interesu da se izgradi policijska stanica, zaštiti nekropola i na primjeren način tretiraju svi arheološki zanimljivi radovi. Nema smetnji u zakonskom dijelu da turisti razgledaju arheološka nalazišta u zgradi policije. Dapače, imamo čitav niz primjera gdje je slično uspješno odrađeno i gdje se to prezentira kao vrhunska turistička atrakcija. Nama je cilj nekropolu učiniti vidljivom i prezentirati je javnosti te, naravno, da policija dobije modernu i funkcionalnu zgradu – rekao je Vidović.

Doista, stakleni pod u zgradi policije ispod kojeg bi bili stećci te turisti koji se tu slikaju svakako bi bili nesvakidašnji prizori i jedan veliki plus za kreševski turizam.

Nakon početka gradnje podiglo se dosta prašine zbog devastacije nekropole koja se, kaže ministar, vodila kao uništena.

Feliks Vidović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba Izvorni lokalitet

– Sve što mi radimo apsolutno nije devastacija, nego očuvanje nekropole koja se prije radova vodila kao uništena. Radi se o građevinskom zemljištu na kojem je bila područna škola koja je davno izgorjela i srušena. Nekropola je devastirana u periodu izgradnje magistralnog puta Kiseljak – Kreševo, koji ju je pocijepao na dva dijela, kada je niz stećaka pomjeren s izvornog lokaliteta – rekao je Vidović. 

Dodao je kako građani Kreševa apsolutno podržavaju projekt.

– Sami građani apsolutno podržavaju projekt, a probleme pokušava stvoriti jedan jedini čovjek koji se predstavlja u ime udruženja koje nije aktivno. Tako su i objavili da je radove nadgledao student arheologije, što nije tačno, nego je riječ o čovjeku koji je završio trogodišnji studij arheologije. U tom trenutku nije bilo nijednog slobodnog arheologa, te je njegov zadatak bio zaustaviti radove čim se naiđe na zanimljivu arheološku građu. On je to i napravio i tu apsolutno nema štete – kazao je ministar.

Izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print