Kraljica bosanskih korida: Ona uzgaja najbolje bikove za borbe i atrakcija je gdje god se pojavi

0
85

Renata Pranjković (39), Zrenjaninka udata u Vitez, poznata kao kraljica korida u BiH, poručuje da će se, uprkos problemima porodične prirode, potruditi da dođe na Kočićev zbor, na Manjaču kod Banja Luke, jer je to „doživljaj koji se ne propušta“.

– To je prilika da se sretnem sa mojim zemljacima, jer mnogo Vojvođana dolazi na zbor, ali i da se družim sa Dumanom, Ćanijem, Savanom i drugim drugarima, uzgajivačima bikova i organizatorima korida iz cijele BiH – kaže Renata, piše Blic.

Ova plavokosa „šaptačica bikovima“ jedina je žena u BiH koja uzgaja vrhunske bikove bodače i vodi ih na koride širom zemlje i atrakcija bez koje ne može proći nijedna značajnija borba bikova ili narodni vašar, od zapadne Hercegovine do srednje Bosne i Krajine.

Prošle i pretprošle godine bila je zvijezda Kočićevog zbora, a i ove je namjeravala da u arenu izvede svog Šaronju, jednog od pretendenata na titulu „Jablan“ u srednjoj kategoriji.

– Učinit ću sve da dođem, ali ne mogu obećati. Ako zbog bolesti u porodici budem morala ostati kod kuće, Šaronju će dovesti suprug, a mene eto na Manjači dogodine – poručuje Renata.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, a sa svojim je bikovima osvajala nagrade i na Grmečkoj koridi i u Čevljanovićima, Renata tvrdi da je Kočićev zbor danas broj jedan u cijeloj BiH.

– Dugo je to bila Grmečka korida, koja ima najdužu tradiciju, ali danas je, definitivno, broj jedan Kočićev zbor. Na Manjači je najbolja korida, okupe se najbolji bikovi u BiH i najviše ljudi, bude ih više od 50.000, a i atmosfera je odlična – poručuje Renata..

(avaz)