Krajinović najavio vreline i objavio upozorenje za građane: Od sutra se pali narandžasti meteoalarm

Od sutra (srijeda, 19. juni) je na snazi narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, potvrdio je danas, 18. juna, Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je otkrio, očekivane najviše dnevne temperature zraka izgledaju ovako:

• U srijedu između 31 i 37 °C.
• U četvrtak između 31 i 36 °C, na jugu zemlje do 39 °C.
• U petak između 32 i 38 °C, na jugu zemlje do 40 °C.
• U subotu između 32 i 38 °C.

“Budite spremni na visoke temperature koje mogu dovesti do zdravstvenih tegoba među osjetljivim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poslušati i djelovati na savjet nadležnih institucija”, dodao je on i istaknuo da sve informacije u vezi meteoroloških upozorenja možete pratiti na OVOM LINKU.

Krajinović je podijelio i neke od preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH:

“Budući da živa u termometru ovih dana prelazi 30 stepeni Celzijevih, važno je pridržavati se nekih preporuka. Velike vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasne ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične skupine, nego i za zdrave ljude.

Ne izlažite se suncu nepotrebno!

Tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja.

Šta ako morate na sunce?

Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Izbjegavajte intenzivniju tjelesnu aktivnost, a posebno sportske vježbe (npr. trčanje) i teške fizičke poslove na otvorenom prostoru u doba dana kada su temperature najviše. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte.”

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print