Korona zakon na današnjoj sjednici Vlade nije usvojen

0
227

Vlada Srednjobosanskog kantona nije usvojila danas Zakon o ublažavanju negativnih posljedica koronavirusa, popularniji kao korona zakon.

Resorni kantonalni ministar gospodarstva Nisvet hrnjić, inače predlagač zakona, kaže kako je prijedlog bio izuzetno dobar, te da su primjedbe članova HDZ-a BiH, koji su glasovali protiv, političke motivirane.

„Imali smo priliku poslati jednu kvalitetnu poruku privatnom sektoru. Nudili smo čitav niz kvalitetnih rješenja, prijedlog nije preambiciozan, proračun bi to mogao podnijeti jer smo u svim stavkama predvidjeli vrlo kvalitetne mjere zaštite od deficita“, rekao je Hrnjić, te dodao kako su u tom prijedlogu zakona nudili i oslobađanje privatnog sektora od parafiskalnih nameta.

„Oslobodili bismo ih parafiskalnih nameta u trajanju prirodne nesreće plus 90 dana. No, sve primjedbe nisu utemeljene i politički su motivirane, a vidjelo se od početka da kantonalni HDZ ne želi dati podršku ovom zakonskom rješenju“, rekao je Hrnjić.

S druge strane, Mirjana Plavčić kantonalna ministrica financija, kaže kako je zakonom predviđeno puno više sredstava nego kantonalni proračun može podnijetu u ovom trenutku.

„U ovoj formi zakon koji je postavljen široko, pored onih 44 milijuna KM, značio bi udar na proračun za otprilike još toliko sredstava“, kazala je Plavčić.

Volja za pomoć gospodarstvu, dodaje, postoji, i sve se može, kaže ministrica, riješiti programom utroška sredstava, bez formulacije zakona.

„Dovoljno je urediti ovo prograom ztroška sredstava, ne treba nam zakon Volja za pomoć postoji, kroz rebalans proračuna ja pokušavam odvistručiti prethodno planirana sredstva kako bismo formirali Fond za pomoć gospodarstvu. Zakonom bi dali pravo spolodavcima koji imaju uposleno oko 34.000 radnika, da imaju pravo na 203 KM, pa izračunajte koliko nam treba. Zakon i rebalans moramo zajedno promatrati“, rekla je Plavčić.

Drukciji.ba