Kontinuirani rast i razvoj: Novi odjeli i novi aparat u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik

0
190

Ove srijede u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku upriličena su tri važna događaja u sklopu obilježavanja 70. godišnjice rada ove ustanove.

Riječ je o otvaranju manjeg prijemnog bloka, što je itekako bilo potrebno ovoj ustanovi, otvoren je i kardiološki kabinet prvenstveno za pacijente ove bolnice, u kojem će im se moći pružiti potpuna neinvazivna kardiološka obrada i što je najvažnije pušten je u rad novi digitalni RTG aparat koji je ovoj ustanovi donirala Vlada SBK kazao nam je ovom prilikom direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik Emir Abdulović.

Devet godina u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku radi inženjer radiologije Leko Adis, koji nam je ovom prilikom rekao kako puštanje u rad novog aparata znači mnogo uposlenicima ove ustanove jer će olakšati njihov rad ali prije svega pacijentima koji će dobiti kvalitetnu uslugu…

Vlada SBK u svom fokusu djelovanja ima ulaganje u Javni zdravstveni sektor,kazali su ove srijede premijer SBK Tahir Lendo i ministar zdravstva i socijalne politike Nikola Grubešić, koji su naglasili da se u proteklom periodu ulagalo u vise segmenata a to su adaptacija objekata, nabavka moderne dijagnostičke opreme i informatizacija i digitalizacija…

Ministar zdravstva Nikola Grubešić je podsjetio da su u proteklom periodu nabavljan tri važna dijagnostička uređaja, dva CT aparata za bolnice u Travniku i Novoj Biloj te ove srijede pušteni u rad digitalni RTG aparat. Za navedene uređaje izdvojena su sredstva u visini od 1 milion i 200 hiljada KM.

Potrebe ulaganja u zdravstveni sektor su uvijek prisutne, a posebno kada netko ima volju, želju i ideje za dalji razvoj i unapređenje rada, kakav je slučaj i u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku.

U protekloj godini u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku zabilježeno je ukupno 35 oboljelih od tuberkuloze, a u prvih osam mjeseci ove godine 29 oboljelih.
Riječ je o trendu ozbiljnog smanjenja broja oboljelih proteklih 10 godina. No ipak to je i dalje ozbiljan javno-zdravstveni problem. Najbolja prevencija je pravilno liječenje i aktivno traganje za kontaktima s oboljelima.

Podsjetimo da Bolnica za plućne bolesti i TBC kao specijalizirana zdravstvena ustanova  prati i druga plućna oboljenja, a kako nam je kazao dr. Abdulović bilježe ozbiljan porast oboljelih od malignih oboljenja pluća, virusnih upala pluća, te uobičajen broj oboljelih od astme i drugih opstruktivnih oboljenja.

U ovoj bolnici su izvršene sve pripreme za otvaranje Onkološkog odjela, što će znatno olakšati dolaske na terapije oboljelim s područja SBK. Trenutno je nekoliko sestara i jedna doktorica na obuci na Klinici za onkologiju u Sarajevu, tako da se provode pripremne aktivnosti za otvaranja Onkološkog odjela za hemoterapiju.

izvor: TNT