Konstituisana Skupština Srednjobosanskog kantona

0
116

Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj su uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima.

Uvjerenja su uručili Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Ahmet Šantić i Željko Bakalar, članovi Centralne izborne komisije BiH koji su čestitali novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Naša kantonalna Skupština broji 30 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i Skupštine Srednjobosanskog kantona koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Srednjobosanskog kantona bira se osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući dva iz reda bošnjačkog, četiri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 2. decembra 2022. godine.

 

Travnicki.info