Konjanici Medžlisa IZ Donji Vakuf spremni za defile i pohod ka Ajvatovici

 

Konjanici, okićeni i dostojanstveni, galop konja, nošnje, fesovi, bajraktari, sve je to ukras i ljepota tradicije Bošnjaka, koju njeguju više od petstotina godina. Donji Vakuf, u svoje okrilje posljednje subote u junu, primi veliki broj musafira, prijatelja, gostiju iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a u novije vrijeme i iz Turske. Dođu, da osjete svu čar koja je svojstvena samo za ovaj događaj.

Ove godine preko 300 konjanika, uz Turski vojni orkestar “Mehter”, prodefilovat će kroz naš grad. Atrakacija je to koja svjedoči nekim davnim vremenima, kada su vojske u doba Turske vlasti pohodile ove krajeve i Ajvatovicu. Pored konjice iz Karaule, Srebrenika, Zenice, Kozarca, Jajca i drugih gradova BiH, tu su naši konjanici Medžlisa IZ Donji Vakuf, koji svake godine učestvuju u defileu, te zajedno sa ostalim pohode Ajvaz dedinu stijenu.

Prema protokolu defile konjanika je u subotu, 29 juna od 17:30 – DONJI VAKUF, Glavna gradska ulica, Defile, učesnici: Turski vojni orkestar „Mehter“, bajraktari i konjanici:

Sa područja Medžlisa IZ Donji Vakuf, ove godine je oko 60 konjanika. Kada je upitanju, gradsko područje ove godine ih je oko 36, a vođa konjice je Selmir Kovač, sa bajraktarom Samirom Kovačem.

 

 

Kako smo informisani iz Medžlisa IZ Donji Vakuf iz džemata Oborci- Šeherdžik  je 6 konjanika, vođa konjice je Vrco Ramo, bajraktar Izeta Vrco; Oborci-Suhodol 9 konjanika, vođa konjice Ugarak Muhamed, bajraktar Muhidin Balihodžić, džemat Torlakovca ove godine predstavlja 4 konjanika a vođa konjanika  i bajaktar je Sakib Orahovčić,  iz Prusca ove godine su dva konjanika  vođa i bajraktar Horić Samir.

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print