Konjanici iz Brčkog krenuli na “511. Dane Ajvatovice”

0
96

 

U organizaciji Islamske zajednice u BiH, Medžlis islamske zajednice Brčko, u petak, 18.juna nakon kretanja kroz grad i vjersko-kulturnog programa u parku pored Bijele džamije, konjanici iz Brčkog krenuli su da budu dio tradicionalne manifestaciju „511. Dani Ajvatovice“. Na put je krenulo 12 konjanika.

dr. Mustafa Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko

Glavni imam Medžlisa IZ Brčko dr. Mustafa Gobeljić za Radio Brčko kazao je da je poruka Ajvatovice da se istrajnost, požrtvovanje i ljudska dobrota uvijek isplate i da je dragi Bog nagrađuje.

„Dani Ajvatovice su višestoljetna tradicija, a po predanju Ajvaz Dedo je 40 dana odlazio nekoliko kilometara od tadašnjeg grada Prusca gdje je kroz molitve Bogu uspio da kroz jednu stijenu dovede do grada vodu“, pojasnio je Gobeljić.

Predvodnik 12 konjanika iz Brčkog Aziz- aga Šehović je poručio da je ovaj put jedan neopisiv i nezaboravan događaj koji služi očuvanju tradicije jahanja konja i druženja ljudi ispunjenih vjerom, ljubavlju, iskrenošću i dobrotom.

U okviru manifestacije organizirana je i humanitarna akcija „Prodaja kolača“, a prikupljena sredstva biće usmjerena za liječenje Fatime Topalović iz Vrhovske, koja boluje od karcinoma pankreasa.

izvor: radiobrcko.ba