Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda

0
65

Ukoliko vremenske prilike dozvole, tokom narednih nekoliko sedmica moći ćete vidjeti jedinstven prizor u historiji ljudskog roda – kometu Catalina. Nekoliko sati prije svitanja na istoku možete vidjeti Veneru, a veoma blizu nje ćete uočiti kometu C/2013 US10 ili jednostavnije – Catalinu.

S obzirom da je trenutno njena magnituda 5, najvjerovatnije je nećete moći vidjeti golim okom, no uz pomoć dvogleda je moguće promatrati ovu zaista zanimljivu i posebnu kometu. Najbliže Zemlji proći će 17. januara iduće godine, kada će bit na udaljenosti od 100.000.000 kilometara. Dvije su stvari veoma zanimljive kada je Catalina u pitanju. Prvo, ima dva repa, jedan od gasa, a drugi od prašine. Kako se kometa približava suncu, zagrijava se, a s obzirom na veliku količinu leda, zagrijavanjem se isparava i pretvara u gas koji otpuhuje solarni vjetar.

 

Istovremeno, kako gas sublimira, čestice prašine se odvajaju od njega, a s obzirom na to da solarni vjetar ne djeluje istom jačinom na njih kao na gas, rep nastao od prašine ide u drugom pravcu. No, druga zanimljivost je mnogo fascinantnija. Ovo je prvi i jedini put da prolazi kroz unutašnji Sunčev sistem, tako da smo privilegovani da smo jedini pripadnici ljudske vrste koji će je ikada vidjeti. Catalina dolazi iz Oortovog oblaka, a nakon što prođe pored Sunca početkom iduće godine napustit će Sunčev sistem zauvijek.