Koliko su nam porasli troškovi života?

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao je da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u martu iznosila dvije hiljade 917 maraka. Prosječna neto plata u Bosni i Hercegovini iznosi hiljadu 328 maraka. Najniža penzija u Federaciji BiH je 565 maraka, a u Republici Srpskoj 300 maraka. Dok građani jedva sastavljaju kraj s krajem, vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i dalje ne preduzimaju sistemske mjere da pomognu građanima.

“Sve su gora vremena. Teško se živi usljed poskupljenja. Pola penzije potrošim na hranu, a pola na režije. Mnogo manje kupujem nego prethodnih godina”, priča osamdesetdvogodišnja penzionerka Vladislava Kos.

 

VLADISLAVA KOS, penzionerka

“Teško.. U početku se malo zaletim, a poslije samo po malo.. slabo šta se ostavi, ništa se ne ostavi”.

Prodavač na banjalučkoj tržnici Sreto Gnjatić ne pamti manje kupaca u gotovo 30 godina rada. Kaže da obični građani nemaju novca i da kupuju 50 odsto manje nego ranijih godina.

 

SRETO GNJATIĆ, prodavač na Tržnici

“Samo kad su slave kupuje se više, ovako dođu daj mi 100-200 grama da imam za danas, sutra imao-ne imao. Omladina ode, ovdje perspektive nema. Političari se bore samo za stolicu, njih narod ne interesuje ni jedan odsto, samo stolica, najmanje im treba prepoloviti platu”.

Prosječna plata u Bosni i Hercegovina dovoljna je za hranu i režije. Malo ko uspije nešto da uštedi.

Četvoročlanoj porodici prosječna plata nije dovoljna, jer je potrebno 1.400 maraka samo za hranu, ističe predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”. Hitna mjera je, kaže, povećanje plata kroz fiskalne reforme, ali i pokretanje domaće proizvodnje.

 

MARIN BAGO, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”

“Uvozimo 80 odsto hrane koju konzumiramo, što nije normalno. Ovisni smo od proizvođača, distributera, trgovaca i dok se svako ugradi svoje zarade, plaćamo cijenu hrane među najskupljima”.

Savez samostalnih sindikata izračunao je da potrošačka korpa u martu za četvoročlanu porodicu iznosi gotovo 3.000 maraka, od čega 57 odsto odlazi na hranu i komunalne usluge.

 

SELVEDIN ŠATOROVIĆ, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

“Naš stalni i permanentni zahtjev je nulta stopa PDV-a za osnovne životne namirnice, što bi pojeftinilo cijene hrane. Smatramo da je nacionalni interes sva tri naroda bolji životni standard građana u BiH”.

Analiza ekonomiste Faruka Hadžića pokazuje koliko je inflacija “pojela” vrijednost novca danas u odnosu na 2018. godinu.

 

FARUK HADŽIĆ, ekonomski analitičar

“Ako bi uzeli samo cijene hrane, ako smo trošili prije 100 maraka za hranu, danas to vrijedi u rangu između 50 i 60 maraka”.

Ekonomisti i sindikalci upozoravaju da je enormno povećanje cijena posljedica nedonošenja odluka na nivou BiH, kao što je ukidanje PDV-a na osnovne namirnice i akciza na gorivo. Vlada Republike Srpske početkom godine povećala je minimalnu platu sa 700 na 900 maraka. Federalna vlada priprema set fiskalnih zakona i povećanje minimalca sa 619 na hiljadu maraka, u koji bi trebalo da bude uračunat i topli obrok.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print