Osim toga, u drugom septembarskom upisnom roku koji još traje, do ovog trenutka, kako je za Faktor kazala prof. dr. Dženana Husremović, prorektor za naučnoistraživački rad, upisano je 609 kandidata.

Kao pokazatelj broj maturanata u KS

– Univerzitet je na Senatu odobrio da, nakon što se završi upis, studenti će moći predati molbu na onim fakultetima, odnosno studijskim programima gdje nema prijemnog ispita i upisati se na eventualno slobodna mjesta – dodaje Husremović.

//

Prof. dr. Dženana Husremović

Kaže kako se očekuje da će na prvom ciklusu i stručnom studiju biti upisano oko 3.700 kandidata. Kada je riječ o drugom ciklusu, još važi preliminarna lista, dok će konačna, kako kaže Husremović, biti dostupna 4. oktobra.

– Pošto na univerzitetu još traju odbrane završnih radova u prvom ciklusu, trenutno je prijavljeno 1.440 kandidata. Na nekim fakultetima studenti još brane završne radove i očekujemo da će oni predati dokumente. Na prvom ciklusu nastava počinje prvog, a na drugom ciklusu devetog oktobra – navela je Husremović.

Ove godine među najtraženijim na UNSA su fakulteti tehničke i medicinske grupacije, ali i društveni, humanistički, te grupacija prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka.

– Ovogodišnji rezultati i na drugim fakultetima bolji su nego prošle 2022. – dodala je Husremović.

Podsjetimo, UNSA je za prvi ciklus i integrirani studij, Vladi KS, predložio 5.264, dok je u drugom ciklusu (septembar) planiran upis 3.316 mjesta.

– Kad se završe upisi, znat ćemo na čemu smo. Tada ćemo uporediti broj studenata koji su se upisali sa fiksnim parametrima kao što je broj maturanata u KS. To će nam biti pokazatelj – koliko trebamo biti zadovoljni ili ne brojem upisanih kandidata. Prema dosadašnjim brojkama, mislim da ćemo i u 2023/24. zadržati trend. Naše su kvote uvijek relaksirane u odnosu na ono što očekujemo – kazala je Husremović.

Na Univerzitetu u Zenici u oba roka upisano je 650 kandidata. Septembarski rok završava se u idućoj sedmici, a nastava počinje 9. oktobra.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Maša Alijević, kaže kako su zadovoljni, jer se radi o 70 posto od predloženih 1.272 kandidata (prvi ciklus – 955, drugi – 281 i u treći – 36).

Prof. dr. Maša Alijević

– I ove godine, kao i prethodnih, najtraženiji su tehnički i medicinski fakulteti – dodaje Alijević.

U prva dva upisna roka – u junu i početkom septembra, na Univerzitetu u Banjoj Luci upisano je blizu 2.000 studenata. Prema riječima Darija Stankovića, portparola Univerziteta u Banjoj Luci, u toku je treći upisni rok.

Konkurs za upis studenata na Univerzitet u Banjoj Luci objavljen je 7. juna, a na prvu godinu prvog ciklusa moglo se upisati 2.655, na drugom 1.500 i trećem 148 kandidata.

Univerzitet u Banjoj Luci

– Nekih velikih promjena nema u odnosu na prethodne godine, kada je riječ o interesovanjima studenata. I dalje su najtraženiji: Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i njegov studijski program – arhitektura, svi studijski programi na Akademiji umjetnosti, studijski program psihologija i predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu, Elektrotehnički, Ekonomski, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, Medicinski i kao najtraženiji, na kojem već nakon prvog upisnog roka nije ostalo nijedno slobodno mjesto je Fakultet bezbjednosnih nauka – kazao je Stanković i dodao da univerzitetska 2023/24. godina za brucoše na Univerzitetu u Banjoj Luci počinje 2. oktobra.

U prvom ciklusu studija na Univerzitetu u Tuzli, od ukupno 2.000 traženih, upisano je 1.350-1.400 kandidata, kazao je prof. dr. Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Prof. dr. Jasmin Suljagić

– Danas se zatvara konkurs za drugi i treći ciklus upisa, pa ćemo početkom iduće sedmice znati konačan broj upisanih studenata u sva tri ciklusa. Očekujemo da ćemo u drugom i trećem ciklusu imati veći broj prijavljenih kandidata nego prošle 2022. Ove godine najtraženiji su Medicinski, Elektrotehnički, Pravni, Farmaceutski, Ekonomski fakulteti. To je pet fakulteta na kojima su kvote popunjene – kazao je Suljagić i dodao da nastava na prvom ciklusu počinje drugog, a na drugom i trećem 21. oktobra.