Koju štetu nam nanosi jedan ‘ukradeni’ sat

0
24

Ove subote na nedjelju prelazimo na  ljetno računanje vremena, kazaljke pomjeramo  jedan sat unaprijed, što znači da sat vremena sna manje. Taj jedan ukradeni sat može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje, smatraju nsučnici, a puno više štete nam nanosi ljetno nego zimsko računanje vremena

Naime, taj jedan sat sna manje nije tako bezazlen budući da nepovoljno djeluje na naš unutarnji sat koji kontrolira ritam spavanja i utječe na energiju, a njegovim remećenjem povećava se rizik od raznih bolesti.

Tokom noći naše tijelo luči važan hormon melatonin, a kad se on poremeti, poremeti se san, a samim time i naše zdravlje, najčešće kardiovaskularno. To se rjeđe događa prelaskom na zimsko računanje vremena, kada dobivamo dodatni sat sna i priliku da se više naspavamo.

Poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom tlaku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara.

Nesanica i glavobolja

Razdoblje nakon promjene sata na ljetno računanje ljudima je vrlo stresno i teško se prilagođavaju, a u ovom izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo, bit će još stresnije. Često se stoga javljaju problemi s nesanicom i glavoboljom koja može potrajati nekoliko dana pa čak i sedmica nakon samog pomicanja.

Nedostatak sna smanjuje koncentraciju čime se smanjuje i produktivnost na poslu, uzrokuje nesanicu i glavobolje

Raste broj prometnih nesreća

Samo jedan sat manje sna, povećava rizik od saobraćajnih  nesreća, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD-u. Neke su studije pokazale i kako raste broj ozljeda na poslu nakon pomicanja sata na ljetno računanje vremena.

Kako može smanjiti negativne posljedice?

U dane nakon pomicanja sata, najbolje je smanjiti količinu kafe i cigareta, te obogatiti jelovnik svježim voćem i povrćem. Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima će probuditi organizam i vratiti mu energiju i prirodnu ravnotežu. I, naravno, pokušajte odlaziti u krevet malo ranije. Odrasloj osobi potrebno je između sedam i osam sati sna, pa pokušajte odrediti najbolje vrijeme odlaska na spavanje, ovisno o tome kada ujutro morate ustati. Prije odlaska na spavanje ugasite svu elektroniku u spavaćoj sobi, prozračite i zatamnite prostoriju u kojoj spavate kako biste lakše utonuli u san i odmorni dočekali početak novog dana