Na Bijambarama u Bosni i Hercegovini ove sezone ima dosta gljiva. Zašto vrganj nazivaju kraljem gljiva? S kojom vrstom nejestive gljive je najlakše zamijeniti? Može li gljiva biti alternativa mesu onima koji se žele hraniti zdravo, a zbog svih okolnosti imaju manji budžet – odgovorio je stručnjak za zrak i pasioniran gljivar Martin Tais.
“Gljive se uče čitanjem i branjem s poznanicima gljiva. Ja sam prije rata imao zeta Slovenca kod kojeg sam išao u Ljubljanu i od kojeg sam učio da berem gljive. Kad smo naučili krenuli smo sami. Vrganj je car gljiva na ovim prostorima iako ima kvalitetnijih gljiva”, ističe Tais.
Sezona je lisičarki i vrganja, pogledajte koje gljive smijete jesti
Gledateljima i čitateljima N1 preporučio je sunčanice koje su najbolje, kako kaže, za pohovanje te imaju okus teletine, a rujnice za kiseljenje.
“Najotrovnije su zelena i bijela pupavka, ljudi je često zamijene jer je bijela. Gljiva se nikada ne bere kada je mala već kad naraste da se definiše i prepozna”, rekao je Tais.
Savjete kako prepoznati otrovnu gljivu i koje jestive gljive su dobre, pogledajte u videu ispod.
Program N1