Koje se nuspojave mogu javiti nakon vakcinacije protiv COVID-19

Pandemija COVID-19, uzrokovana koronavirusom SARS-CoV-2, traje već dvije godine i još joj se ne nazire kraj, štaviše, novi sojevi, trenutno aktivni, šire se znatno brže nego prethodni i broj oboljelih se trenutno povećava. Više od godinu, kaže mr. sc. med. dr. Adnan Delić, internista kardiolog, koriste se i vakcine protiv COVID-19 infekcije.

Sprečavaju bolest

– One su se za sada pokazale prilično djelotvornima u sprečavanju ove bolesti, a naročito u sprečavanju težih oblika infekcije i smrtnih ishoda. Međutim, u isto vrijeme, pojavio se niz nedoumica, pitanja i bojazni u vezi s ovim oblikom borbe protiv bolesti, a među njima su i pitanja koja se odnose na nuspojave – kaže dr. Delić.

Govoreći o nuspojavama vakcina, dodaje, moramo najprije uzeti u obzir da sve vakcine, kao i drugi oblici liječenja, nose sa sobom određeni rizik nastanka neželjenih dejstava (nuspojava).

Imunološki sistem

Vakcine protiv COVID-19 tu nisu izuzetak. Štaviše, većina osoba (oko 70 posto) koje prime vakcinu protiv COVID-19 osjećaju neke nuspojave. Ipak, većina tih nuspojava je dosta blaga (bol na mjestu uboda, otok, slabost, bol u mišićima) i traje kratko, obično 1-2 dana.

– Opisane su i ozbiljnije nuspojave, od kojih najveći značaj imaju venska tromboza te upala srčanog mišića. U periodu od 42 dana nakon primjene mRNA vakcina pacijenti su se u vrlo rijetkim slučajevima žalili na tegobe za koje se naknadno ispostavilo da su uzrokovane miokarditisom. Daleko najčešći simptom bio je bol u prsima, dok su ostali simptomi (gušenje, lupanje srca) bili znatno rjeđi – navodi dr. Delić.

  • Dr. Delić: Vakcine su  djelotvorne

    Dr. Delić: Vakcine su djelotvorne

    FOTO: AVAZ


Miokarditis se pojavio kod jedne od 50.000 osoba koje su primile vakcine „Pfizer“ i „Moderna“, ali je bio češći kod mladih muškaraca, u dobi od 12 do 20 godina, gdje se javljao kod jedne od 10.000 osoba, i to većinom ubrzo (oko 2 dana) nakon primljene druge doze vakcine. Pretpostavlja se da je uzrok upale srčanog mišića aktivacija imunološkog sistema pacijenta.

– Iako miokarditis može biti ozbiljna bolest, dobra je vijest da je u velikoj većini slučajeva pojave miokarditisa nakon mRNA vakcine bolest bila blaga do srednje teška. Do sada nisu zabilježeni smrtni slučajevi, a samo mali broj pacijenata zahtijevao je intenzivni tretman. Također, većina pacijenata se oporavila, bez značajnih posljedica po zdravlje – kaže dr. Delić.

Sindrom tromboze s trombocitopenijom

Trombocitopenija (TTS) je vrlo rijedak novi sindrom. Javlja se kada osoba istovremeno ima krvne ugruške (trombozu) na neuobičajenim mjestima u venama i nizak broj trombocita (trombocitopeniju). Obično su zahvaćene vene mozga i vene stomačne šupljine. Bolest se javlja vrlo rijetko, od 4 do 40 dana nakon primanja vektorskih vakcina („AstraZeneca“, „Moderna“), i to kod jedne od 250.000 osoba. Nešto češće se javlja kod mlađih žena i žena srednje životne dobi, kod kojih je i do tri puta češća. Iako je bolest rijetka, vrlo je ozbiljna te je smrtnost blizu 25 posto, što znači da umiru 1-4 pacijenta s TTS-om, odnosno, umire otprilike jedna od 300.000 žena vakcinisanih „AstraZeneca“ ili „Moderna“ vakcinom.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print