Koje kategorije bi mogle biti izuzete od obaveze karantena

0
96

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, istaknuo je da je smanjen intenzitet ulaska putnika u Bosnu i Hercegovinu sa 14 graničnih prelaza.

Devetnaest osoba u posljednja 24 sata ušlo je u BiH, i bili su privremeno upućeni u šatore, pa u karantenske prostore. Federalna uprava za inspekcijske poslove je u prehodnom danu izrekla 260 rješenja za izolaciju, a ukupan broj do danas je 26.809 rješenja.

Zakonski osnov

Ajdinović je naglasio da su do sada imali dosta žalbi građana koji se nalaze u karanteni.

“Moram napomenuti da prema preporukama naših epidemiologa i stručnjaka, imamo u svih 10 kantona podnesene izvještaje prema Federalnom ministarstvu zdravstva, u smislu skraćenja ovog perioda sa 28 dana na 14 dana boravka u karantenskom prostoru, tako da je veliki broj građana u posljednja dva do tri dana napustio karantenski prostor”, naveo je Ajdinović.

Napomenuo je građane da karanten koji je kao mjera izrečen, ima svoj temelj u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i niti jedna naredba Federalnog štaba civilne zastite, nije donesena, tvrdi on, a da nije postajao zakonski osnov.

Kako je najavio, sutra će biti održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite gdje će se i ova naredba o obavezi karantena razmotriti.

“Ali na način da pored izuzetaka, se predvide i izuzeci za određene kategorije za koje u datom trenutku, kad smo donosili ove naredbe, nismo mogli predvidjeti životne slučajeve koje se mogu desiti”, rekao je Ajdinović.

S obzirom na to da je bilo slučajeva da građani ne mogu da odu na dženazu, ili pogreb, ili prevezu posmrtne ostatke najbližih jer su imalu obavezu da ostanu u karantenu, najavio je i da će se takve stvari sutra razmotriti, kako bi te kategorije bile izuzete od obaveze karantena.

“Imamo nekoliko prijedloga za ublažavanje određenih naredbi”, kazao je, ne otkrivajući više, osim da će se sutra na sjednici štaba govoriti o ublažavanju naredbi.

Na pitanje, koliko su do sada inspekcije utvrdile benzinskih pumpi koje nisu ograničile marže, a u skladu sa odlukom Vlade Federacije 9. aprila, odgovorio je da je tek u pitanju nekoliko benzinskih stanica, koje su bili primorani finansijski teretiti i kazniti.

“Velika je većina ispoštovala ovu odluku i kroz kontrolne nadzore, utvrđeno je da su skoro pa 100 posto benzinske stanice smanjile cijene goriva”, rekao je.

Dvanaest dana bez testiranja

N1 je spomenuo slučaj Nermina Šehića, vozača koji je službenim vozilom uz potvrdu svog gazde došao u BiH na godišnji odmor. Najprije je bio u karantinu u Gradišci, pa je 11. aprila doveden na Bjelave. Tamo je već 12 dana. Nije testiran i trebao bi se vratiti na posao.

Ajdinović je na to konstatovao da je bilo teško donositi ove naredbe u onim trenucima kad su htjeli spasiti što više života u BiH i predvidjeti one kategorije koje moraju biti izuzete.

“A upravo su vozači u međunarodnom transportu izuzeti od obaveze karantena. Vjerovatno kada je ova osoba u pitanju, ona je došla vozilom, a ne kamionom, odnosno transportnim sredstvom, i upravo je to bio razlog da se izekne mjera karantena”, rekao je.

Što se tiče obavljanja testiranja, kazao je, kako vjeruje da će epidemiolozi i ljekari u Zavodu za javno zdravstvo KS izvršiti testiranje ovom našem sugrađanu i svim ostalim sugrađanima i da će im se smanjiti karantena sa 28 na 14 dana.

“Meni je žao ako je bilo ko došao u situaciju da mu je zbog karantena upitan posao i da dobije otkaz, ali naši su sugrađani morali znati. Javno smo objavili ove naredbe i decidno govorili koje su kategorije izuzete i pod kojim uvjetima”, rekao je Ajdinović i dodao da će razmotiriti i ovu kategoriju.

izvor: N1