Koje dokumente SIPA traži u Vladi RS i Narodnoj skupštini RS

0
39

Iz Tužilaštva BiH je danas su saopćili da su prema sudu uputili zahtjev za naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS, NSRS i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo BiH.

Radi se o predmetu napad na ustavni poredak, u kojem je kako je portal “Avaza” objavio osumnjičeno 13 osoba, među kojima je lider SNSD-a Milorad Dodik, ali i Željka Cvijanović, Radomir Višković, Nedjeljko Čubrilović…

– Dakle, ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH. U izvršenju naredbe postupa SIPA BiH. Više informacija ili detalja, ne možemo davati – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Portal “Avaza” saznaje da SIPA, po naredbi Suda oduzima predmeta u sjedištima političkih stranaka, SNSD, Socijalistička partija, Demos, Ujedinjena Srpska, Narodna partija Srpske i Narodni demokratski pokret.

Iz prostora Vlade RS i Vlade FBiH, bit će izuzeti Sporazumi koje su entiteti RS i FBiH potpisali, i u okviru kojih su svoju izvornu ustavnu nadležnost prenijeli na Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju Narodne skupštine Republike Srpske  (NSRS), SIPA će izuzeti zaključke iz oblasti indirektnog oporezivanja; saglasnosti koje se odnose na prenos nadležnosti u oblasti pravosuđa, ali i Sporazum između Vlada RS i FBiH i ministarstva pravde BiH.

 

izvor: avaz.ba