4.5 C
Donji Vakuf
Ponedjeljak, April 22, 2024
Naslovnica Vijesti BiH Ko u Federaciji može imati beneficirani radni staž?

Ko u Federaciji može imati beneficirani radni staž?

0
88

Redakciji Faktora obratili su se čitatelji pitajući ko u Federaciji ima beneficirani radni staž i kako se takav staž može ostvariti.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nam je rečeno kako je to složena zakonska kategorija i da se odnosi na poslove koji nose rizik po zdravlje ljudi koji ih obavljaju, a prepoznat je u postojećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osigranju.

Beneficirani radni staž imaju naprimjer rudari, demineri, građevinski radnici, policajci, vojska, određena kategorija vozača, čak i neki komunalni radnici…

– Beneficirani radni staž je zakonska kategorija i postoji procedura utvrđivanja radnih mjesta na koje se računa takav staž. U toj proceduri učestvuju instituti zaštite na radu koji raznim mjerenjima utvrđuju štetnost tog radnog mjesta po zdravlje uposlenika. Učestvuje inspekcija rada, poslodavac i na kraju to ide na odobrenje Ministarstvu rada i socijalne politike.

Dakle, procedura postoji i ta radna mjesta su uglavnom od teških rudarskih, građevinskih poslova, do policije, vojske. U takvu kategoriju spadaju i radnici koji su izloženi štetnim zračenjima, poput uposlenika na odjelima radiologije u zdravstvenim institucijama – govore nam u Zavodu PIO FBiH.

Dodaju da se njima po sadašnjem zakonu o PIO-u boduje staž, uključujući i beneficirani. Oni za 30 godina staža dobiju bodove za 40 godina.

Maksimalno beneficirani staž može iznositi šest mjeseci.

– Dakle, oni čije je zanimanje ima rizik po zdravlje umjesto jedne godine staža mogu imati maksimalno godinu i po. Poslodavci su ti koji pokreću proceduru o beneficiranom radnom stažu za neko radno mjesto. Pojedine poslove zaista ne možete raditi do 65. godine – rekli su nam u Zavodu PIO FBiH.