KO SDP SBK razmatrao aktuelnu političku i ekonomsku situaciji u SBK

0
30

 

Sinošnja redovna sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH SBK/KSB, koja je održana u Travniku, protekla je u razmatranju aktuelne političke i ekonomske situacije na području Srednjobosanskog kantona koja je svakim danom sve lošija, kako zbog nesposobnosti državne i federalne vlasti da se izbori s krizom izazvanom pandemijom i velikim brojem koruptivnih afera koje svakodnevno izlaze na vidjelo, tako i nezainteresovanošću i nesposobnošću kantonalne SDA-HDZ koalicije da se uhvati u koštac s pravim problemima građana.

Posebno je bilo riječi o položaju radnika koji nikada nije bio lošiji. Zahtjevi poslodavaca za donošenje novih zakonskih rješenja, koja bi direktno utjecala na smanjenje ionako ograničenih radničkih prava i njihovi pregovori direktno s predstavnicima vlasti, bez učešća radnika i sindikata, za SDP BiH su neprihvatljivi. SDP BiH, kao partija nastala iz potrebe da se zaštite radnici i radnička prava, smatra da su bilo kakvi pregovori i zaključci koji se donesu bez predstavnika radnika nezakoniti i neobavezujući i da vlast i poslodavci mnogo više zavise od radnika nego obrnuto. To najbolje pokazuje činjenica da mladi, ali i oni iskusniji radnici, u kolonama odlaze svakodnevno iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim egzistencijalnim uslovima u zemlje zapadne Evrope. Razlozi su uglavnom ekonomske prirode, ali i nesređena politička situacija u zemlji gdje nacionalne stranke, u ciklusima koji se vezuju za izbore, građanima prijete ratom, kako bi samo skrenuli pažnju sa svoje nesposobnosti, bahatosti i brojnih kriminalnih afera, kojim pljačkaju i uništavanju Bosnu i Hercegovinu.

Mi u SDP BiH smo svjesni ovog stanja i smatramo da ga uz pomoć i podršku građana možemo promijeniti. Stvari se moraju početi nazivati pravim imenima, a odgovorni za brojne afere procesuirati. Mladi i sposobni ljudi su budućnost naše zemlje i treba im pružiti šansu, a ne tjerati ih iz zemlje. Iz kancelarija trebamo skloniti fikuse i na njihovo mjesto dovesti borce za perspektivniju sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine.

 

 

Odnosi s javnošću KO SDP BiH SBK/KSB