KO SDP / Saopćenje za javnost – KoalicijaSDA-HDZ protiv pomoći radnicima i privrednicima u vrijeme krize

0
72

Sinoć je održana 6.proširena sjednica Predsjedništva KO SDP BiH Srednjobosanskog kantona na kojoj je, nakon perioda u kom su održavane samo online sjednice Predsjedništva, razgovarano o trenutnoj situaciji u Srednjobosanskom kantonu i Bosni i Hercegovini, te pripremama za predstojeće lokalne izbore u novembru 2020.godine.

Općinske organizacije su započele odavno s pripremom kandidata, ali i izborne strategije koja će se svakako, zbog situacije izazvane pandemijom, razlikovati od svih dosadašnjih. Poseban akcent je stavljen na kvalitetan izbor kandidata, balans između mladosti i iskustva, te ravnopravan položaj žena, koji će se naći na listama SDP BiH u svim općinama SBK gdje će SDP BiH izići samostalno. Sve općinske organizacije imaju i pripremljene kandidate za načelnika, ali će njihovo kandidiranje biti usaglašeno sa strateškim ciljevima i eventualnim zajedničkim nastupima s drugim strankama na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Predsjedništvo SDP BiH SBK dalo je punu podršku Pregovaračkom timu ispred SDP BiH SBK na usaglašavanju izbornih strategija sa drugim probosanskim strankama, posebno Narodom i pravdom, na području Srednjobosanskog kantona i pojedinih općina.

Trenutna društveno-politička situacija unašem kantonu i bez proglašenog stanja nesreće bila bi katastrofalna. Aktuelna kantonalna koalicija SDA-HDZ je svojim neradom samo pokazala svu svoju nesposobnost da se uhvati u koštac s krizom, da pomogne radnicima koji su ostali bez posla i privrednicima koji su bili prisiljeni prestati s radom. Mjeseci su izgubljeni u neradu i prepucavanju ko je kriv, dok građani ovog kantona priželjkuju samo otvaranje granica. Posebno su se istakli i neusvajanjem rebalansa Budžeta i tzv. Korona zakona kojim su pokazali svu svoju nesposobnost i licemjerje koje je kulminiralo i na zadnjoj sjednici Skupštine SBK, kada ujedinjeni nisu htjeli prihvatiti ni prijedlog ovog zakona, za koji su se složili da je dobar, samo zato što je došao od SDP BiH.

Novembarski izbori, iako SDA-HDZ-SNSD koalicija združeno radi da do njih ne dođe, pokazaće svjetlo na kraju tunela – bilo da će to svjetlo biti pred graničnim prelazima koji vode iz BiH, bilo u stvaranju okruženja da Bosna i Hercegovina napokon krene u pravcu koji će voditi evropskim integracijama i NATO savezu. Pitanje je samo hoće li u novembru građani odlučiti da sami ili s Bosnom i Hercegovinom uđu u Evropsku uniju?

 

 

Služba za odnose s javnošću KO SDP BiH SBK/KSB