Ko (ni)je servisirao “Malina respiratore” od novembra 2020. do januara 2021. godine

Respiratori “Srebrene maline” stigli su u aprilu prošle godine i afera je počela. U oktobru je rečeno da su neispravni. U novembru FUCZ obustavlja verifikaciju respiratora, a verifikaciona firma Verlab je optužena da uznemirava javnost dok respiratori odlaze na servis. U februaru 2021. godine Verlab verificira aparate, a dan poslije počinje suđenje za respiratore.

Ovako ugrubo izgleda hronološki slijed događaja u vezi s instalacijom, servisom i verifikacijom kineskih respiratora ACM821, koje je nabavila Srebrena malina prošlog proljeća za potrebe Federalne uprave civilne zaštite, a za šta je izdvojeno 10,5 miliona KM. Zbog toga se danas pred Sudom BiH sudi premijeru FBiH Fadilu Novaliću, direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću i ministrici finansija Jelki Milićević.Od proljeća do jeseni prošle godine respiratori su bili top tema u bh. javnosti, pa i šire, a onda je interes javnosti splasnuo.

U tom periodu saznali smo da su respiratori neispravni jer prikazuju parametre koji nisu u okviru dopuštenih vrijednosti te da nisu namijenjeni za odjele intenzivne njege, već za ambulantna kola (portabilni).

Od novembra 2020. do januara 2021. godine trajalo je servisiranje respiratora, a onda kao grom iz vedra neba, devet mjeseci nakon nabavke, javnost je obaviještena da su svi respiratori ispravni i da sada pokazuju korektne parametre. Ta vijest je plasirana 23. februara, samo dan uoči početka suđenja ranije pobrojanim osobama.

Kako saznajemo, tada je 95 od 100 respiratora verifikovano, a pet je ponovo otišlo na servis.

Bio je 24. februar ove godine kada smo kontaktirali Sanitu Alagić, pomoćnicu suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka. Na pitanje da li su respiratori popravljani, koliko je koštao servis i kako sada prikazuju ispravne parametre te koliko je plaćen servis, Alagić je odgovorila:

“Apsolutno ništa nije plaćeno. Prema našim saznanjima ništa nije ni popravljano. Nulti servis je uradila firma Dre Medical, odnosno Profesional Medic, kao ovlašteni distributer za taj model. U saradnji s Dre Medicalom izvršili su nulti servis. Apsolutno nije bilo dodatnih radnji na respiratorima, poput nekih nabavki dijelova, kako se spekulisalo da je ugrađivano nešto. Onakvi kakvi su isporučeni, takvi su bili u periodu instalacije i verifikacije. Zašto parametri prvobitno nisu odgovorali, FUCZ yaista nema odgovor”, rekla je Alagić.

Dodala je da ni serviseri ni instalateri nisu potvrdili da je postojala ikakva greška na respiratorima.

“Čak i spekulacije od ljudi iz FUCZ-a, o tome da postoji neka sistemska greška… Apsolutno tu informaciju nisu potvrdili ni instalateri ni ovlašteni zastupnici te opreme, da je bila ikakva greška na tim aparatima”, izjavila je.

Sanita Alagić (FUCZ)
Sanita Alagić (FUCZ)

Respiratori su ranije podijeljeni zdravstvenim ustanovama širom Federacije BiH, a do danas ih je rijetko ko koristio, osim na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kako je potvrdila i direktorica Sebija Izetbegović. Iz drugih ustanova su stizale poruke da ne žele koristiti neispravne aparate, dok drugi nisu imali potrebu da pacijente spajaju na respirator koji je kupila “Srebrena malina” i mjesecima skupljaju prašinu.

Nakon podatka da respiratori nisu servisirani, iako su “negdje” bili dva mjeseca, stiže izjava iz firme Verlab, koja je u januaru iz drugog pokušaja verificirala respiratore i dozvolila njihovu upotrebu

“Prof. dr. Almir Badnjević je rekao u ime Verlaba da se navedeni respiratori ne mogu koristiti nakon prve verifikacije koja je tada obavljena samo u Goraždu i na KCUS-u. To je bilo u novembru 2020. godine. Tada se vršila verifikacija tri uređaja (jedan u Goraždu i dva na KCUS-u), te isti nisu prošli zakonsku verifikaciju. Samim tim, naravno da se nisu smjeli koristiti, jer svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva neke države, koje nije verifikovano ili koje ne prođe zakonsku verifikaciju od imenovane laboratorije se ne smije koristiti”, rečeno je.

A onda, u nastavku odgovora, Verlab potpuno demantuje tvrdnju Sanite Alagić (FUCZ) o tome da “ni serviseri ni instalateri nisu registrovali nikakve nepravilnosti”.

“Nakon prvog pokušaja verifikacije navedena odstupanja ovih uređaja su potvrdili i serviseri koji su vršili instalaciju aparata (a ne samo direktor Verlaba)”, navodi se.

Almir Badnjević (Verlab)
Almir Badnjević (Verlab)

U odgovoru Verlaba kaže se da, prema informacijama koje su dobili od FUCZ-a, u periodu od gotovo dva mjeseca (novembar 2020. – januar 2021.) su serviseri zajedno s proizvođačem radili na servisiranju navedenih aparata.

“Stoga je drugi put verifikacija obavljena tek u januaru 2021. godine, nakon navedenih servisnih aktivnosti. Prilikom ove verifikacije je potvrđeno da uređaji ispunjavaju mjeriteljske zahtjeve te da se mogu koristiti u skladu s preporukama proizvođača”, kazali su.

Nakon ovoga se nameće pitanje zašto iz FUCZ-a tvrde da respiratori nisu servisirani kada je očigledno da su aparati bili na servisu dva mjeseca, jer su neispravni, i kako su u januaru odjednom počeli pokazivati ispravne parametre – ukoliko nisu servisirani.

Drugo pitanje koje se glasno čuje ovih dana jeste kako KCUS koristi respiratore ACM812 u jedinicama intenzivne njege, ako je proizvođač jasno naveo da se radi o respiratorima koji se koriste kao prenosni, a ne stacionarni. Odgovore očekujemo, kao i reakciju nadležnih pravosudnih organa.

klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print