Ko je Josip Cvitanović Cviki koji je sinoć ubio ratnog zločinca Marka Radića?

0
156

On je od ranije poznat policiji, tužilaštvu i sudu u Mostaru jer je prije 16 godina ubio svog punca.

Cvitanović zvani Cviki, koji je tokom rata bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne, je 2004. godine iz pištolja ubio punca. Za tri mjeseca izdržavanje zatvorske kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Cvitanović i sinoć ubijeni Marko Maka Radić bili su dio iste jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), no očito da su sinoć došli u sukob koji je završio likvidacijom.

Marko Radić je nakon rata presuđen kao ratni zločinac. Županijski sud u Zagrebu 2018. godine je preinačio presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.

Radić je prema određenim tačkama osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata, u zatvoru je trebalo da ostane do 2027. godine. Njemu je udovoljeno da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio mu je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018. godine.

Glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajić jutros nam je kazala da bi Cvitanović trebao biti predat tokom dana u njihovu nadležnost, a zatim bi u zakonskom roku tužitelji trebali ispitati osumnjičenog i predložiti sudu daljnje mjere, odnosno određivanje pritvora.

Obdukcija ubijenog Radića će biti izvršena sutra.

izvor: klix.ba