Ko će doći na Čovićev “radni ručak” i rješavati otvorena bh.pitanja?

0
67

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će u Mostaru danas biti održan sastanak članova Predsjedništva BiH, te lidera SNSD-a i SBB-a Milorada Dodika i Fahrudina Radončića. Ovaj sastanak doveden je pod znak pitanja nakon što je član Predsjedništva  Bakir Izetbegović odbio učešće, a upitan je i dolazak Mladena Ivanića. Bakir Izetbegović smatra da je neprimjereno razgovarati u krnjem sastavu, bez predstavnika Saveza za promjene i  u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinirano ruše Vijeće ministara i druge institucije BiH, saopćeno je iz SDA.

Izetbegović smatra da je neophodno da se što prije u institucijama BiH organizira sastanak s ciljem ubrzanja provedbe Reformske agende i procesa evropskih i euroatlanskih integracija BiH na kojem bi učestvovali predsjednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou. Predlaže i sastanak u širem formatu sa predsjednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na provedbu Reformske agende.

 

Ranije su učešće na Čovićevom “radnom ručku” odbili lideri SDS-a i PDP-a Vukota Govedarica i Branislav Borenović, uz obrazloženje da ne žele da učestvuju u radu sa onima koji prave blokade u BiH i RS-u.  BN televizija objavila je sinoć kako je i učešće člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića pod velikim znakom pitanja i da je vjerovatnije neće doći, kao ni njegove kolege iz Saveza za promjene. Nakon ovoga upitno je da li će uopće biti sastanka koji je inicirao Dragan Čović i na kome je trebalo intenzivirati razgovore između političara o aktuelnim temama.

izvor:BHRT