“KLUBA 100-PLUS” pisao ministru Milošu Lučiću: Zahtjevi bh.dijaspore još na čekanju!

0
37
?????????????????????????????????????????????????????????

Bosna i Hercegovina
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

n/r ministra Miloša Lučića

Predmet: Pismo članova “KLUBA 100-PLUS” 

Poštovani gospodine ministre,

prije svega želimo Vam čestitati na izboru na mjesto ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, na funkciju koja je veoma bitna za bosanskohercegovačku dijasporu. Mnogo nam je drago da je na takvu jednu važnu funkciju imenovan mlad čovjek, pun znanja i svježih ideja.

Kao što sigurno znate u bh. dijaspori trenutno živi preko dva miliona bh. građana koji svojim finansijskim donacijama i ulaganjima predstavljaju najveće investitore u domovinu. Naime, zvaničan iznos doznaka iz dijaspore za prošlu godinu iznosio je preko 2,4 milijarde KM, a nezvanično, ta cifra je trostruko veća. Uz to treba dodati da je od 2000. godine do danas bosanskohercegovačka dijaspora u privredu Bosne i Hercegovine „ubrizgala“ preko 50 milijardi KM nepovratnih sredstava. Iz Centralne banke navode da posljednjih godina novčane doznake iznose oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Ovo Vam pišemo zbog toga da imate u vidu značaj bosanskohercegovačke dijaspore za održavanje socijalnog mira u domovini.

S druge strane, bosanskohercegovačka dijaspora već niz godina od nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini traži rješavanje bitnih pitanja od značaja za bh. dijasporu. Od završetka rata do danas u više navrata mnoge organizacije i pojedinci iz dijaspore zvanično su na raznim kongresima, manifestacijama i direktnim sastancima isticali te svoje zahtjeve i u pismenoj formi dostavljale i Vašem Ministarstvu. Nažalost, do sada nije bilo sluha za njihovo rješavanje.

Izdvojit ćemo najznačajnije zahtjeve bh. dijaspore:

  • Zakon o dijaspori,
  • Ministarstvo za dijasporu,
  • Promjena Izbornog zakona i uvođenje elektronskog glasanja i registracije za glasanje tj. ukidanje aktivne registracije, osnivanje posebne izborne jedinice za dijasporu,
  • Finansiranje dopunskih škola u dijaspori,
  • Definitivno regulisanje dvojnog državljanstvu,
  • Konačna i potpuna provedba Aneksa VII Dejtonskog sporazuma (koji govori o održivom povratku),
  • Provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga (slučaj Sejdić -Finci i ostali),
  • Jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inostranstvu za mlade stručnjake koji se vraćaju u BiH – Bolonjska deklaracija,
  • Obnova Matice iseljenika
  • Olakšice investitorima iz dijaspore u privredu i dosljedna borba bh. vlasti sa “endemskom” korupcijom u zemlji.

Ministarstvo na čijem ste sada čelu u prošlosti je donosilo razne strategije o saradnji s bh. dijasporom koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Uz potpuno razumijevanje društveno-političke situacije u Bosni i Hercegovini, iskreno se nadamo da ćete sa svojim timom naći načina da za vrijeme Vašeg mandata zajedno sa partnerskim ministarstvima riješite ova pitanja.
Nažalost, Vaši prethodnici na istoj funkciji mnogo su obećavali, ali nisu u tome uspjeli.

Mi Vam stojimo na raspolaganju u vezi sa svim detaljnim obrazloženjima zahtjeva bosanskohercegovačke dijaspore.

Svako dobro!

Članovi “KLUB 100-PLUS”

P. S. “KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja. Spisak članova imate u prilogu pisma.

izvor: bhdinfodesk.com