Kina: Prva misija na Mars 2033. potom redovni letovi

0
18

 

Kina namjerava da pošalje svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033. godine, nakon čega će uslijediti redovni letovi, u skladu sa dugoročnim planom da izgradi trajno naseljenu bazu na Crvenoj planeti i crpi njene resurse.

Ambiciozni plan, koji će pojačati trku sa SAD u naseljavanju ljudi na Mars, prvi put je detaljno objelodanjen nakon što je Kina sredinom maja spustila robotički rover na Mars, u svojoj inauguracionoj misiji na planetu, prenio je Rojters.

Lansiranja sa posadom na Mars planirana su za 2033, 2035, 2037, 2041. i nadalje, izjavio je šef glavnog kineskog proizvođača raketa Vang Sjaođun nedavno putem video-veze na konferenciji o istraživanju svemira u Rusiji.

Prije nego što misije sa posadom krenu, Kina će poslati robote na Mars da prouče moguće lokacije za bazu i izgradnju sistema za izvlačenje resursa, javila je juče zvanična Čajna spejs njuz, pozivajući se na Vanga, koji je i šef Kineske akademije tehnologije lansirnih vozila.

Za ljudsko naseljavanje na Mars, posade bi morale biti u mogućnosti da koriste resurse planete, poput vađenja vode ispod njene površine, generisanja kiseonika i proizvodnje električne energije.

Kina, takođe, mora da razvije tehnologiju za vraćanje astronauta natrag na Zemlju.

 

izvor:Tanjug / nezavisne.com