Keksi s maslacem koji se tope u ustima

Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u hrvatskim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.

Vaniljekranse moguće je napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta, piše Punkufer.

Sastojci:

250 grama brašna

200 grama maslaca

170 grama šećera

75 grama bademova brašna

1 veliko jaje

1 kašika limunove korice

1 čajna kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni

2. Električnim mikserom sljubite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.

3. U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte. Bademovo brašno možete napraviti i sami ako ove orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.

4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetara. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.

5. Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi.

6. Ohladite prije posluživanja.

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print