Katolici širom svijeta obilježavaju Božić

0
36

Danas vjernici katoličke vjeroispovijesti širom svijeta obilježavaju najveći katolički blagdan Božić, rođenje Isusa Krista. Katolici su na misama ponoćkama dočekali Božić.

Papa Franjo predvodio je sinoć misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu te je tom prilikom pozvao sve vjernike na poniznost.

– Poruka rođenja je da se Bog ne uzdiže u veličini, nego se spušta u malenost – rekao je papa.

Istakao je da je osnovni izazov Božića pitati se da li vjernicimogu prihvatiti Božji način činjenja stvari.

– Dok se Bog snižava, mi pokušavamo postati veliki. Bog ne traži moć. Traži nježnu ljubav i unutrašnju malenost – poručio je.

Božić je jedinstveni događaj

Božić, zajedno s Uskrsom i Duhovima, spada među tri najveća kršćanska blagdana. Središnji čin proslave Božića je misa polnoćka, a taj se porodični blagdan uglavnom slavi u krugu obitelji i najbližih.

Božić je jedinstveni događaj rođenja Boga-Čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina, a riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je poslije prenesen i na sam blagdan Njegova rođenja.

Sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti pa iz njega struje odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.

Tradicija proslave Božića se razlikuje

Zanimljivo je kako se Božić proslavlja i u Japanu kao službeni nacionalni praznik, iako Japan nije kršćanska zemlja. Tajvan neslužbeno proslavlja Božić jer je na taj dan 1947. godine potpisan Ustav Republike Kine.

U Meksiku je najzanimljivije djeci koja idu od vrata do vrata i bivaju pozvana da s povezom na očima razbiju pinjatu koja je ispunjena slatkišima. U Velikoj Britaniji slavlje počinje govorom kraljevske porodice u vrijeme ručka, dok se za večeru prvo služi puding koji je najčešće napravljen od šljiva.

Šveđani proslavu počinju doručkom koji obavezno ima kašu od riže s cimetom.