Kako svijet obilježava Prvi maj: Od rituala na livadi do prepunih ulica i dimnih signala

Sindikati u Srbiji Prvi maj, praznik rada, obilježavaju na trgovima i ulicama, noseći transparente sa jasnim porukama, u šta se uvjerila danas i ekipa Telegraf Biznisa.

Kako je naveo njihov reporter sa lica mjesta, Savez samostalnih sindikata Srbije i domaćin ovogodišnjeg obilježavanja, Savez samostalnih sindikata Beograda, organizovao je performans sa nazivom “Radnička prava se ne dobijaju, za prava se bori”.

Doduše, nije svuda tako “burno”. Recimo, Nijemci nemaju običaj da protestuju na dan 1. maj, iako je iza njih serija štrajkova vezanih za prava radnika, ali oni ovaj dan koriste za odmor i šetnju.

I Engleska ima svoj način da obilježi današnji praznik.

Dakle, jasno je da svijet i dalje vapi za boljim radničkim uslovima, dok istovremeno ima želju da ceremonijalno obilježi Prvi maj, praznik koji se obilježava u znak sjećanja na 1886., kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtijevajući osmosatno radno vrijeme.

Danas, radnici se ne bore samo za osam sati rada, već i za druge beneficije poput kvalitetnijih ugovora, zdravstvene i socijalne zaštite, prava na odmor/bolovanje, veće plate u skladu sa inflacijom itd.

avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print