Kako se BiH prije 120 godina predstavila na svjetskoj izložbi u Parizu

“Donosimo nekoliko slika sa te svjetske izložbe u kojoj je i naša po kulturi mlada Bosna i Hercegovina pristala uz svjetske velikane pokazavši svijetu kakva blaga i ljepote skriva u sebi i šta je za dvadestak godina priredila sebi na kulturnom polju. I u Parizu je naš domaći umjetni obrt privlačio živahan interes gledalaca i polučio lijepe posjete. A koliko je priznanja stekla naša bh. izložba ondje, to dokazuje činjenica da je skoro svak izložitelj iz Bosne i Hercegovine polučio priznanje i nagradu od vrhovne komisije za ocjenu”, stoji u objavi.

Iz Arhiva navode da je svjetska izložba u Parizu bila jubilarna, a trajala je od 15. aprila do 12. novembra 1900. godine. Izložba je trebala da pokaže sva dostignuća proteklog stoljeća i najavi nova, a posjetilo ju je više od 50 miliona ljudi.

“Arhitekta Karl Panek je projektovao bosanski paviljon koji je oslikavao specifične faze u kulturnom razvoju zemlje. Čuveni umjetnik glavni predstavnik Art Nouveaua Alphonse Mucha učestvovao je također u kreiranju bosanskog paviljona, a napravio je i promotivni plakat za bosansku izložbu”, napisali su.

izvor: klix.ba / fb / Historijski arhiv BiH
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print