Kako pomoći našoj prirodi? (Video)

0
61

“Svake godine uočljivije je da za jačih zima sve više ptica zimuje kod nas. To je donekle posljedica i globalnih klimatskih promjena”, izjavio je Feni Dražen Kotrošan, predsjednik Ornitološkog društva “Naše ptice“.

Naš sugrađanin Jasmin Dautbegović prezentirao je kako jednostavno možemo pomoći našoj prirodi.

Svake godine u januaru Ornitološko društvo “Naše ptice“, zajedno sa saradnicima iz drugih NVO okupljenih oko “mreže posmatrača ptica u BiH“, koordinira aktivnostima prebrojavanja vodenih ptica u sklopu godišnjeg međunarodnog prebrojavanja ovih ptica (IWC).

Iako je Bosna i Hercegovina oskudna kada su u pitanju posmatrači ptica i sredstva za realizaciju ovakvih akcija već 10 godina Ornitološko društvo “Naše ptice“ uspijeva organizirati zimsko brojanje. “Ovisno od sredstava i ljudskih potencijala uspijevamo prebrojati ptice na većim vodenim površinama kao što su Hutovo blato, Buško jezero, rijeke Bosna, Neretva, Miljacka i ribnjaci poput Bardače”, kaže Kotrošan. Broj prebrojanih ptica u Bosni i Hercegovini je više od 30.000 što je samo dio zimujuće populacije, jer se zbog manjka brojača pokriva manje od 50 posto bh. teritorija.

Najbrojnije su vrste iz porodice pataka, zatim liske, galebovi, kormorani i gnjurci. Hladni zimski dani mogu donijeti i probleme za prehranu ptica pa iz Društva “Naše ptice“ pozivaju ljubitelji ptica da im pomognu u tom periodu. Pomoć je moguća putem različitih vidova prehrane od voća (npr. kriške jabuke) koje objesite na drveće, različitih sjemenki (npr. suncokret i sitnije sjemenje za manje ptice) koje možete postaviti u hranilice od drveta ili improvizovane hranilice od plastičnih boca, navodi Kotrošan.

Po njegovim riječima vrlo važno je pticama zimi dati i masnoće u vidu loja ili tzv. “kolačića“ koji predstavljaju sjemenke utopljene u neku masnoću (loj, mast i sl.), dok za veće ptice poput labudova treba organizovati posipanje sjemenja pšenice i kukuruza uz obale.

“Hranjenje kruhom izbjegavajte jer ptice mogu da obole pošto se kruh brzo natopi i bude podloga za različite bakterije. Dolazi zima budite spremni pomoći pticama.

Izvor: Fena