Kako loša atmosfera na radnom mjestu može utjecati na vaše dijete

0
11

 

Parovi koji nemaju djecu pri odabiru posla razmišljaju o tome kolika će im biti plata, da li će raditi posao koje vole i kako mogu napredovati dalje. Međutim, oni koji djecu moraju razmišljati o još jednom veoma važnom faktoru – utjecaju posla na djecu.

Svakodnevno izlaganje stresu i pritisku ostavit će posljedice na bilo koga, a roditelji se moraju boriti s tim da sve to ne prenesu na djecu i svoj odnos s njima.

Stranica Bright Side objašnjava načine na koje radno mjesto roditelja može utjecati na dijete:

Problem na poslu ne moraju uvijek predstavljati šefovi, nekad su to i kolege sa kojima je teško sarađivati. Ako roditelji rade sa kolegama koji su neodgovorni i neozbiljni, vrlo je vjerovatno da će biti pod većim stresom oko završavanja zadataka te će samim time postati strožiji i autorativniji i u kući.

Osim što će naštetiti svom odnosu s djetetom, roditelji će nerijetko pomisliti da ne vrše svoju dužnost roditelja kako treba jer zbog posla imaju manje vremena za dijete, te će pokušati biti još strožiji i na pogrešne načine ustabiliti odnose sa svojom djecom.

Shodno tome, roditelji mnogo strožije gledaju i kažnjavaju pogreške svojih mališana te upravljaju mnogim aspektima života svoje djece. Oni zatim uče od roditelja i prenose tu agresivnost, depresiju i anksioznost na svoj život i odnos s drugim ljudima. Na taj način remete svoje društvene odnose, teško prihvataju sami sebe i samim time teško ostvaruju nova prijateljstva.